rozwiń wszystkie »
Przeczytaj artykuł: Cała prawda o studentach?Strona: 1 - 20 ( 22), : 1 2 ... z 2 » | |
~tomek 2012-01-16 13:56:08 Nie wymagajcie od studenta, żeby pisał jak Bukowski ;) delikatna przesada :D |
| |
~neil 2012-01-16 14:15:24 Bukowski w tym wieku nie rzucal sie na takie dlugie formy, parał się opowiadaniami, więc dajmy spokój autorowi i sobie z porównaniami do Chinaskiego czy Californacation. Studia nie wielu z nas wygląda... |
| |
~neil 2012-01-16 14:15:24 Bukowski w tym wieku nie rzucal sie na takie dlugie formy, parał się opowiadaniami, więc dajmy spokój autorowi i sobie z porównaniami do Chinaskiego czy Californacation. Studia nie wielu z nas wyglądają jak na komediach rodem z USA, nie wszyscy grają w futbol amerykański a ich zainteresowania to wódka i pochwy. Czasami i studenta trafi refleksja;) |
| |
~agata 2012-01-16 14:16:51 Polska to nie California - taka mała różnica więc i mniej u nas seksu, dupy i kupy |
| |
~Aneta 2012-01-16 14:53:35 Jestem z Torunia i trafiłam tu przez FBka :) Bardzo dobra recenzja - obiektywna. Mam jednak wrażenie (bo przeczytałam), że nie chodzi o dawanie madrosci zyciowych przez autora tylko... to sa PYTANIA o... |
| |
~Aneta 2012-01-16 14:53:35 Jestem z Torunia i trafiłam tu przez FBka :) Bardzo dobra recenzja - obiektywna. Mam jednak wrażenie (bo przeczytałam), że nie chodzi o dawanie madrosci zyciowych przez autora tylko... to sa PYTANIA o zyciowe madrosci... |
| |
~Mateusz Jędraś 2012-01-16 15:19:58 Ależ ja nie wymagam od studenta, aby pisał, jak Bukowski. Tym bardziej, że jego styl nie był jakiś bardzo wysublimowany i naszpikowany pięknym, artystycznym językiem. Nie chodzi mi o formę, bo stylowo... |
| |
~Mateusz Jędraś 2012-01-16 15:19:58 Ależ ja nie wymagam od studenta, aby pisał, jak Bukowski. Tym bardziej, że jego styl nie był jakiś bardzo wysublimowany i naszpikowany pięknym, artystycznym językiem. Nie chodzi mi o formę, bo stylowo książka wygląda całkiem dobrze. Rzecz w moralizatorskich zapędach autora. Po prostu nie trafiają do mnie prawdy życiowe głoszone przez osobę, która jeszcze za długo nie pożyła i niewiele widziała. Trochę za dużo jest tego zamartwiania się o przyszłość i narzekania na swój los, a za mało właśnie takiej sztubackiej nonszalancji i dezynwoltury, pozwolicie, że się tak wykształciuchowo wyrażę... :D
Jeśli już autor chce zwrócić moją uwagę na jakiś złożony, ważny społecznie problem, to niech go przemyci w historii tak, jak pięknie zrobili to Strugaccy w "Trudno być bogiem" albo tak, jak w/w Michał Mrozek pokazuje kruchość i ulotność ludzkiego życia pod koniec swojej książki. Finał jest naprawdę świetny.
Nie oczekuję też w Polsce Californii, ale Duchovny w dedykacjach nie został umieszczony bez powodu.
Pozdrawiam! ;) |
| |
~Patrycja 2012-01-16 21:38:32 Książka Mrozka może mnie nie powaliła, ale przynajmniej nie zmęczyła tak jak ta recenzja. Wiek wyznacznikiem mądrości? Radio Maryja też tak myśli! Koleś, który ukradł wszystko znajomym bardziej Cię in... |
| |
~Patrycja 2012-01-16 21:38:32 Książka Mrozka może mnie nie powaliła, ale przynajmniej nie zmęczyła tak jak ta recenzja. Wiek wyznacznikiem mądrości? Radio Maryja też tak myśli! Koleś, który ukradł wszystko znajomym bardziej Cię interesuje? Polecam program trudne sprawy!Jakieś te zarzuty i pochwały bez polotu. Mam dziwne wrażenie, że jesteś "krytykiem", któremu tylko swoje prace lubi najbardziej. Mam nadzieję, że przynajmniej uczciwie nie wziąłeś za tego gniota wynagrodzenia. |
| |
~Łuki 2012-01-16 21:48:55 W gruncie rzeczy recenzja pozytywna. To że jej autor spodziewał się czegoś innego to raczej jego indywidualny problem. |
| |
~Ja 2012-01-16 23:26:00 Ksiazka trafila do mnie z drugiej reki. Czytalem. Fajna opinia. Obiektywna. Nie jest to dzielo sztuki ale milo sie czyta. Dobrze wiedziec ze ktos mlody z naszego pokolenia probuje. Mam nadzieje na dru... |
| |
~Ja 2012-01-16 23:26:00 Ksiazka trafila do mnie z drugiej reki. Czytalem. Fajna opinia. Obiektywna. Nie jest to dzielo sztuki ale milo sie czyta. Dobrze wiedziec ze ktos mlody z naszego pokolenia probuje. Mam nadzieje na druga czesc. Autor to na pewno niezle ziolko i zycze mu powodzenia :) |
| |
~RomanPolański 2012-01-17 09:41:52 Jak można się nastawiać zaczynając czytać książkę? ;p czyli wychodzi na to, że nie książka nie spełniła oczekiwań, tylko że opis był zły i tyle ;)i się autor recki "nastawił" na seks, a tam ... |
| |
~RomanPolański 2012-01-17 09:41:52 Jak można się nastawiać zaczynając czytać książkę? ;p czyli wychodzi na to, że nie książka nie spełniła oczekiwań, tylko że opis był zły i tyle ;)i się autor recki "nastawił" na seks, a tam zaduma ;) NIESPODZIANKA. (w sumie moze lepiej? ;p) |
| |
~Olecki 2012-01-17 11:19:20 A może ten David Duchovny był ironią, taką trochę niewychwyconą? Dużo ironii w tym projekcie widzę, nawet na stronie internetowej ;) |
| |
~olok 2012-01-17 20:57:07 też zawsze jak paczę na dedykację "Dla ukochanej Kathrine" spodziewam się romansu i czułej miłości, a tam seks, pieniądze, zdrada i... rozczarowany jestem niczym autor tej recenzji. Rozumiem... |
| |
~olok 2012-01-17 20:57:07 też zawsze jak paczę na dedykację "Dla ukochanej Kathrine" spodziewam się romansu i czułej miłości, a tam seks, pieniądze, zdrada i... rozczarowany jestem niczym autor tej recenzji. Rozumiem go. |
| |
~Qwerty 2012-01-17 21:21:38 Ale zaraz... tam nie ma dedykacji dla Moody'ego tylko dla Duchovnego. Poza tym "podejście do życia, pieniędzy, seksu" z opisu to zapowiedź rozmyślań, podejścia właśnie. Wszystko się zgadza. ... |
| |
~Qwerty 2012-01-17 21:21:38 Ale zaraz... tam nie ma dedykacji dla Moody'ego tylko dla Duchovnego. Poza tym "podejście do życia, pieniędzy, seksu" z opisu to zapowiedź rozmyślań, podejścia właśnie. Wszystko się zgadza. Może nie ma co zaczynać od końca :) |
| |
~MJ 2012-01-17 21:51:10 @Patrycja
Nigdzie nie napisałem, że wiek jest wyznacznikiem mądrości. Skoro tak uważasz, powinnaś odświeżyć sobie definicje słów, których używasz, bo zdaje się, że nie do końca rozumiesz, czym ... |
| |
~MJ 2012-01-17 21:51:10 @Patrycja
Nigdzie nie napisałem, że wiek jest wyznacznikiem mądrości. Skoro tak uważasz, powinnaś odświeżyć sobie definicje słów, których używasz, bo zdaje się, że nie do końca rozumiesz, czym jest mądrość. :) Napisałem jedynie, że dwudziestoparoletni chłopak niewiele wie o życiu i dlatego nie jest dla mnie autorytetem. Braku inteligencji absolutnie nie zarzucam autorowi. Ba! Wręcz przeciwnie. W wielu kwestiach się z nim zgadzam, jak choćby z jego opinią o podróżach i ich istotnej roli w rozwoju człowieka. Tak, od studenta, który nie wie, co ma robić w życiu i prawi na ten temat liczne monologi, zdecydowanie bardziej interesuje mnie koleś, który ukradł wszystko znajomym. Z prostego powodu - taka postać jest złożona, ciekawa i nieobliczalna. Oczywiście, że najbardziej lubię swoje prace, choć jestem wobec nich bardzo krytyczny, w końcu są moje, więc jak ich nie lubić? :D Ale lubię też inne... :)
@Qwerty
Rzecz w tym, że narratorskie wywody, to słaby sposób na prezentowanie swoich poglądów i "podejścia do życia, pieniędzy, seksu". Owszem, można od czasu do czasu pocisnąć jakimiś morałkami, ale wolę poznawać postać na podstawie jej zachowań, a nie tego, co mi mówi.
Trochę rozczarowuje mnie, że wyłapujecie w zasadzie zarzuty najmniej istotne, a najłatwiejsze do krytyki. Walić jakieś tam moje złudne oczekiwania. Zaskoczenie powinno być przecież pozytywem; w tym wypadku nie było. W dużym skrócie i uproszczeniu, to, co najbardziej mi doskwiera to mało dynamizmu, dużo paplania, mało wyrazisty i pospolity bohater, wskazywanie drogi życiowej przez mojego rówieśnika. Nie ma nic złego w głoszeniu jakichś poglądów i przekazywania swojego spojrzenia na świat, ale niech to będzie gdzieś przemycone, niech książka zwróci uwagę na jakiś problem i zmusi do zastanowienia nad nim, a nie wyjaśnia go. |
| |
~olok 2012-01-17 23:09:28 Tak czy siak, dedykacja dla Duchovnego też jest na samym koncu, wiec teza o czytaniu ksiazki od tylu do przodu nie jest bezpodstawna ;) |
| |
~tmk 2012-01-18 20:28:05 A ja jeszcze pozwolę skomentować sobie recenzję za pomocą obrazka:
pl.memgenerator.pl/mem-image/nie-znaj-czlowieka-mow-ze-nic-nie-wie-o-zyciu-pl-ffffff |
| |
~Mostowiaczek 2012-01-18 21:40:25 A tam! Burdy, awantury, piszcie o książce, a nie o recenzji :) może ja zacznę? Gdyż nie zgadzam się jednak co do tego braku dynamizmu. Dla mnie to było właśnie dobrze. Był dynamizm czasem (tak jak opi... |
| |
~Mostowiaczek 2012-01-18 21:40:25 A tam! Burdy, awantury, piszcie o książce, a nie o recenzji :) może ja zacznę? Gdyż nie zgadzam się jednak co do tego braku dynamizmu. Dla mnie to było właśnie dobrze. Był dynamizm czasem (tak jak opisałeś, w niektórych momentach), a czasem rozmowa. Monolog. Ale ja czytając to czułem, że rozmawiam z tym bohaterem. Że mówię mu: o tutaj nie masz racji, a tutaj masz. Tutaj przesadzasz, tam nie doceniasz. To była rozmowa przy piwie z kimś, kogo obok nie było przeplatana momentami parkietu w postaci zabawnych historii. Taki dobry seks: dynamicznie, akcja, klub, zwolnienie, myśli, rozkmina... Skończyłem czytać i pomyślałem sobie: owszem, nie zgadzam się tam czy siamtam, ale... siedziałem i myślałem przez kilka chwil. Dynamiczna powieść o seksie i akcji skończyła by się razem z ostatnim zdaniem. To jest moje zdanie: dzieki, czesc, pa. |
| |
~hejtmistrz 2012-01-19 00:49:22 przeczytałem książkę z przyjemnością i myślę, że ta recenzja jest nieco krzywdząca, zwłaszcza zadziwił mnie niezmiernie zarzut rzekomych błędów w korekcie, czyżby autor powyższego tekstu nie do końca ... |
| |
~hejtmistrz 2012-01-19 00:49:22 przeczytałem książkę z przyjemnością i myślę, że ta recenzja jest nieco krzywdząca, zwłaszcza zadziwił mnie niezmiernie zarzut rzekomych błędów w korekcie, czyżby autor powyższego tekstu nie do końca zrozumiał treści? |
| |
~bibliotekarz 2012-01-19 17:32:57 chyba sie nie popisałeś w hejterowaniu, bo jak mozna nie zrozumiec korekty? ;p tak jakby chyba nie wiesz co to jest korekta ;p a ja wsrod owej burzy zauwazam jedna rzecz<: autor recenzji napisał, ż... |
| |
~bibliotekarz 2012-01-19 17:32:57 chyba sie nie popisałeś w hejterowaniu, bo jak mozna nie zrozumiec korekty? ;p tak jakby chyba nie wiesz co to jest korekta ;p a ja wsrod owej burzy zauwazam jedna rzecz<: autor recenzji napisał, że zakończenie było fenomenalne. No i tu podkreślam FENOMENALNE. jezeli choc jeden element był fenomenalny, to znaczy, że reszta nie jest istotna :) |
| |
~pogromca lamusów 2012-01-19 19:07:08 słabo Ci to wyszło hejtmistrzu, bo najwyraźniej nie znasz pojęcia korekty...co do samej książki zdecydowanie polecam, odcinam się od negatywnych opinii, bo jak na debiut, jest to znakomita pozycja, kt... |
| |
~pogromca lamusów 2012-01-19 19:07:08 słabo Ci to wyszło hejtmistrzu, bo najwyraźniej nie znasz pojęcia korekty...co do samej książki zdecydowanie polecam, odcinam się od negatywnych opinii, bo jak na debiut, jest to znakomita pozycja, która od miesiąca znajduje się już w mojej domowej bibliotece :) |
| |
~Drrynda 2012-01-19 19:11:53 Szanuję zdanie autora, ale jeśli ktoś ma konkretne oczekiwania co do książki, to wiadomo, że znajdzie w niej więcej wad niż zalet, bo ciężko dogodzić indywidualnemu czytelnikowi, który ma z góry założ... |
| |
~Drrynda 2012-01-19 19:11:53 Szanuję zdanie autora, ale jeśli ktoś ma konkretne oczekiwania co do książki, to wiadomo, że znajdzie w niej więcej wad niż zalet, bo ciężko dogodzić indywidualnemu czytelnikowi, który ma z góry założone wizje, co do czyjejś książki.
Książkę przeczytałam i - jeśli brać pod uwagę fakt, iż jest to debiut młodego studenta - uważam, że jest dobra. Mnie rozczarował koniec, o.
Poza tym nie wszyscy młodzi (studenci) myślą tylko o imprezach, dupach i seksie (no, może o seksie tak), ale zdarzają się im głębsze przemyślenia, które jednak rozpływają się w mętnych światłach i głośnych dźwiękach pubów, barów i dyskotek, a faktycznie wychodzą na światło dzienne jedynie w intymnym, domowym zaciszu (tak, tak, istnieją takie ewenementy). Młodzi mają wiele do powiedzenia, ale właśnie przez komentarze typu: "jest za młody, żeby coś powiedzieć",wolą zachować to dla siebie, a Michał Mrozek odważył się wyjść z tym do ludzi. Może nie poruszy to 30-latka, ale do grupy studentów a nawet licealistów spokojnie trafi.
Michał, trzymam za Ciebie kciuki! |
Strona: 1 - 20 ( 22), : 1 2 ... z 2 » UZetka.pl nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy. UZetka.pl zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy niezgodnych z netykietą.
|