Zaloguj się  
Login:
Hasło:

Informacje - Uczelnia  

Rekordowe budownictwo na UZ!
Dodano: 2011-09-27 13:10:00 przez: Karol
Tegoroczna rekrutacja była bardzo udana, uważa prof. Jakub Marcinowski. Najlepiej, jak co roku, poradziło sobie budownictwo ale architektura i urbanistyka oraz inżynieria środowiska również cieszą się sporym zainteresowaniem.

Fot. www.sxc.hu
Dziekan Wydziału Inżynierii Lądowej i Środowiska był gościem Kwadransa Akademickiego. Prof. Marcinowski, na antenie Radia Index nie krył zadowolenia z tegorocznego naboru na studia. - Kierunek budownictwo przoduje. Na dzisiaj mamy 247 kandydatów na studia. Moglibyśmy zwiększyć limity, ale nie mamy takich warunków lokalowych – tłumaczył dziekan WILiŚ.

Gość Radia Index opowiedział także o gali budownictwa, w czasie której wyróżniono studentów Uniwersytetu Zielonogórskiego. Tomasz Bałys, Paweł Gil, Hanna Zając oraz Marta Januszewska napisali najlepsze prace dyplomowe w dziedzinie budownictwa. Wyróżnienie, lubuski mister budowy, otrzymała także sama uczelnia. - Uniwersytet Zielonogórski jest kolekcjonerem tych statuetek. To chyba trzecia. Pierwszą dostała nasza siedziba, która współdzielimy z Wydziałem Nauk Biologicznych, drugą dostaliśmy za rektorat, a trzecią za przebudowę „Wczesniaka” - cieszy się nasz gość.

Z prof. Jakubem Marcinowskim rozmawialiśmy także o wykładzie inauguracyjnym, przebudowie stołówki w campusie B oraz o planie na nowy rok akademicki.

Całość rozmowy znajdziecie poniżej.

Autor: Karol Tokarczyk
Posłuchaj:

Kwadrans Akademicki - Jakub Marcinowski

Zobacz także:   Reklama:
Nagroda dla najlepszej kapeli
Miss Studentek. Katarzyna i Stella
Godziny rektorskie. Znamy terminy!
Łatwiński: Dworce muszą się zmienić
Otwarte warsztaty jazzowe

Wasze komentarze  

~Casander 2011-09-27 13:45:54
Pewnie, jakby uczelnia mogła, to przyjęłaby nawet dwa razy tylu studentów budownictwa. Niż demograficzny.
Za 5 lat ze studentami po modnym budownictwie będzie podobnie jak dziś z ludźmi po zar...

~qba 2011-09-27 14:18:44
Nikt Ci nie mowi, ze masz siedziec w PL po budownictwie. Uwierz mi, jest praca i dlugo dlugo bedzie :)

~Pabian 2011-09-27 14:50:03
Tja, rekorodowe budownictwo, skoro przyjmują jak leci, wiem bo sam jestem na budownictwie na 3 roku. Mam na rok 3 osoby, który miał amnestie z matematyki. żenua

~hipis 2011-09-27 19:42:06
biorą 247
a zostanie z 70
resztę wykoszą

~Student PWR 2012-01-22 15:11:10
Jak ja slysze jak sie studiuje na UZ budownictwo to dla mnie śmiech... Mam znajmoych na tym kierunku na UZ i jak porownuje to co oni mowia z tym jak jest na PWR to nie wierze... Właśnie przez takie uc...

~student pwr 2012-01-22 16:18:01
jak ja slysze, ze ktos z pwr sie wypowiada, to tez dla mnie smiech na sali. Studiowalem na PWR i uwazam, ze jest ono przereklamowane a ludzie stamtad w wiekszosci maja manie wielkosci - debile dowarto...

~Perun 2012-01-22 18:10:00
@Student PWR- Kierunek budownictwo, zarówno na UZ jak I PWr ma ocenę pozytywną wg PKA, tak więc teoretycznie jest na tym samym poziomie. Jest to do sprawdzenia na stronie PKA, w zakładce prace i oceni...

~Mateo 2012-01-22 18:14:54
Ta praca jest i będzie... Owszem będzie dopóki będą dotacje z Unii. Gdy takowych nie będzie to owszem praca dalej jakaś będzie ale raczej nie za dużo więc nie popadajcie w jakiś hura optymizm ;]

~Były student UZ bud 2012-03-31 23:03:37
Powiem tak słyszałem o ludziach z PWr, że bardzo się wywyszają, tym że skończyli budownictwo we Wrocku, ale w wypowiedź studenta jest słuszna budownictwo w zielonej górze jest śmieszne czy zapieprzasz...

~Były studen UZ bud 2012-03-31 23:05:58
Do studenta PWR to podaj jakieś różnice wynikające ze studiowania tych uczelniach, bo tego na pewno wszyscy są ciekawi i to bardzo.

~gość 2012-04-01 11:31:26
A ja powiem wam tak, w dzisiejszych czasach nie jest najważniejsze na jakiej uczelni studiowałeś/studiowałaś. Tak jak ktoś wcześniej wspomniał studia to kształtowanie charakteru. Można mieć super teor...

~Michal 2012-04-01 18:23:44
Taka prawda, że ludzie dzisiaj, młodzi, którzy jeszcze są w szkołach średnich idą na politechniki różnego rodzaju (Wrocłąw, Poznań)Wynika to też z tego, że nauczyciele, studenci UZ naopowiadają bajek ...

~AiR 2012-04-01 19:28:16
Oby ta akademia nie była na wzór akademii Mazela, bo to co przedstawili pracownicy tamtej firmy to było porażką a nie akademią.

~as 2012-04-01 23:50:12
Prawda jest taka , że jak ktoś chcę to się nauczy dobrze i proadzi sobie nawet po PWZS :P

~gość 2012-04-02 14:56:36
Dokładnie tak samo myślę, jak ktoś chce to wszędzie się nauczy. Studia polegają na zdobywaniu w większej części samemu wiedzy, a jeśli chodzi o jakieś prestiżowe uczelnie, to jak ktoś jest cwany to i ...

~ck 2012-04-02 17:40:22
Narzekacie, że UZ taki i owaki, a jednak są studenci którzy potrafią zdobywać stypendia Ministra, wygrywać znaczące nagrody, jak choćby w newsie dziewczyny z Diamentowymi Grantami. Uczelnia uczelnią, ...

~xxx 2012-04-02 21:38:32
Casander wyjdź na ulicę... i powiedz sobie jeszcze raz, że w naszym kraju nie trzeba budować... STUK PUK!:P

~Bud 2012-04-05 20:16:48
Tylko, wątpie żeby polibudowa w Warszawie pozwalała sobie na takie ślizganie się oni raczej prestiżu nie chcą tracić

~gość 2012-04-05 21:22:20
Nie no, wiadomo, że taka uczelnia jak w Warszawie też przyjmuje osoby, które z reguły nie lawirują, bo maturę dobrze trzeba zdać, żeby się tam dostać. Ale fakt faktem, że na jakie by się studia nie po...

~do gosc 2012-04-05 22:51:01
Zgadzam sie- sam mam znajomych w Szczecinie, Wrocławiu na kierunkach europeistyka, stosunki międzynarodowe itp itd- no ale przecież jest prestiż, że się studiuje w wielkim mieście...

~gość 2012-04-05 23:08:22
I przypuszczam, że nie tylko my mamy takie zdanie na ten temat. Duża część osób, która odwiedza to forum, to potwierdzi.

Aby zobaczyć więcej komentarzy, przejdz do forum »

UZetka.pl nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy. UZetka.pl zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy niezgodnych z netykietą.

Podpis:
Treść komentarza:
Wpisz w poniższe pole słowo INDEX aby dodać komentarz

Informacja imprezowa  
     Galeria  
     Forum  
Miss Studentek. Katarzyna i Stella » [8]
Godziny rektorskie. Znamy terminy! » [8]
Miss Studentek. Wybierz faworytkę! » [3]
Kandydatki w RTV Lubuska » [2]
Studia w Zielonej Górze » [2]
     Ogłoszenia  
Pracownik Magazynu (2012-05-17)
PROJEKTANT KONSTRUKCJI INŻYNIERSKICH (2012-05-17)
Model do sesji zdjęciowej poszukiwany (2012-05-17)
Owocowa (2012-05-17)
Oferta współpracy (2012-05-16)

O portalu   Reklama   Patronaty   Regulamin   Kontakt   RSS