| Rekordowe budownictwo na UZ! |
| Dodano: 2011-09-27 13:10:00 przez: Karol |
 |
|
 |
Tegoroczna rekrutacja była bardzo udana, uważa prof. Jakub Marcinowski. Najlepiej, jak co roku, poradziło sobie budownictwo ale architektura i urbanistyka oraz inżynieria środowiska również cieszą się sporym zainteresowaniem.
 | | Fot. www.sxc.hu |
Dziekan Wydziału Inżynierii Lądowej i Środowiska był gościem Kwadransa Akademickiego. Prof. Marcinowski, na antenie Radia Index nie krył zadowolenia z tegorocznego naboru na studia. - Kierunek budownictwo przoduje. Na dzisiaj mamy 247 kandydatów na studia. Moglibyśmy zwiększyć limity, ale nie mamy takich warunków lokalowych – tłumaczył dziekan WILiŚ.
Gość Radia Index opowiedział także o gali budownictwa, w czasie której wyróżniono studentów Uniwersytetu Zielonogórskiego. Tomasz Bałys, Paweł Gil, Hanna Zając oraz Marta Januszewska napisali najlepsze prace dyplomowe w dziedzinie budownictwa. Wyróżnienie, lubuski mister budowy, otrzymała także sama uczelnia. - Uniwersytet Zielonogórski jest kolekcjonerem tych statuetek. To chyba trzecia. Pierwszą dostała nasza siedziba, która współdzielimy z Wydziałem Nauk Biologicznych, drugą dostaliśmy za rektorat, a trzecią za przebudowę „Wczesniaka” - cieszy się nasz gość.
Z prof. Jakubem Marcinowskim rozmawialiśmy także o wykładzie inauguracyjnym, przebudowie stołówki w campusie B oraz o planie na nowy rok akademicki.
Całość rozmowy znajdziecie poniżej.
|
| |
Autor: Karol Tokarczyk
|
Posłuchaj:
Kwadrans Akademicki - Jakub Marcinowski
|
| |
| Zobacz także: |
|
Reklama: |
|
|
 |
| |
|
|
|
| |
~Casander 2011-09-27 13:45:54 Pewnie, jakby uczelnia mogła, to przyjęłaby nawet dwa razy tylu studentów budownictwa. Niż demograficzny.
Za 5 lat ze studentami po modnym budownictwie będzie podobnie jak dziś z ludźmi po zar... |
| |
~Casander 2011-09-27 13:45:54 Pewnie, jakby uczelnia mogła, to przyjęłaby nawet dwa razy tylu studentów budownictwa. Niż demograficzny.
Za 5 lat ze studentami po modnym budownictwie będzie podobnie jak dziś z ludźmi po zarządzaniu, politologii, pedagogice i podobnych. Bezrobocie. Przesyt rynku pracy. |
| |
~qba 2011-09-27 14:18:44 Nikt Ci nie mowi, ze masz siedziec w PL po budownictwie. Uwierz mi, jest praca i dlugo dlugo bedzie :) |
| |
~Pabian 2011-09-27 14:50:03 Tja, rekorodowe budownictwo, skoro przyjmują jak leci, wiem bo sam jestem na budownictwie na 3 roku. Mam na rok 3 osoby, który miał amnestie z matematyki. żenua |
| |
~hipis 2011-09-27 19:42:06 biorą 247
a zostanie z 70
resztę wykoszą
|
| |
~Student PWR 2012-01-22 15:11:10 Jak ja slysze jak sie studiuje na UZ budownictwo to dla mnie śmiech... Mam znajmoych na tym kierunku na UZ i jak porownuje to co oni mowia z tym jak jest na PWR to nie wierze... Właśnie przez takie uc... |
| |
~Student PWR 2012-01-22 15:11:10 Jak ja slysze jak sie studiuje na UZ budownictwo to dla mnie śmiech... Mam znajmoych na tym kierunku na UZ i jak porownuje to co oni mowia z tym jak jest na PWR to nie wierze... Właśnie przez takie uczelnie rynek pracy jest zapychany. Papiery za darmo i tyle. I po co tak robic? |
| |
~student pwr 2012-01-22 16:18:01 jak ja slysze, ze ktos z pwr sie wypowiada, to tez dla mnie smiech na sali. Studiowalem na PWR i uwazam, ze jest ono przereklamowane a ludzie stamtad w wiekszosci maja manie wielkosci - debile dowarto... |
| |
~student pwr 2012-01-22 16:18:01 jak ja slysze, ze ktos z pwr sie wypowiada, to tez dla mnie smiech na sali. Studiowalem na PWR i uwazam, ze jest ono przereklamowane a ludzie stamtad w wiekszosci maja manie wielkosci - debile dowartosciujacy sie porownywaniem rankingow albo nawet poziomem trudnosci. UZ to faktycznie nie jest gorna półka, ale to chyba kazdy wie. jakies kompleksy masz z tym zwiazane? Rynek pracy nie zalezy tylko od tego na jakiej uczelni studiujesz, ale tez od innych predyspozycji. Wiekszosc rzeczy, ktore sie uczysz czy na pwr czy na uz i tak Ci sie nie przyda w pracy. To bardziej hartowanie charakteru.. ale najbardziej beznadziejne w tym co piszesz jest to, ze probujesz narobic kompleksow ludziom z mniej prestizowych uczelni. Zachowaj te swoje gadki i idiotyczne poglady dla siebie, a jak skonczysz ten PWR i bedziesz bardzo dobrze zarabiac, to za te pieniadze wykup jak najwieksza reklame jaki jestes zajebisty, zeby jeszcze wiecej osob moglo to uslyszec nie tylko z UZ. Czekamy i pozdrawiamy |
| |
~Perun 2012-01-22 18:10:00 @Student PWR- Kierunek budownictwo, zarówno na UZ jak I PWr ma ocenę pozytywną wg PKA, tak więc teoretycznie jest na tym samym poziomie. Jest to do sprawdzenia na stronie PKA, w zakładce prace i oceni... |
| |
~Perun 2012-01-22 18:10:00 @Student PWR- Kierunek budownictwo, zarówno na UZ jak I PWr ma ocenę pozytywną wg PKA, tak więc teoretycznie jest na tym samym poziomie. Jest to do sprawdzenia na stronie PKA, w zakładce prace i ocenione kierunki. W praktyce nie wiem jak to wygląda, bo nie znam żadnej osoby z budownictwa z PWr, ale mam kilku znajomych z akademika, studentów budownictwa i trochę jednak muszą posiedzieć przy biurku;P Wcale więc nie uważam, żeby na UZ był niższy poziom. Jeśli uważasz inaczej, to może podasz jakiś konkretny przykład? Bo ja również mogę napisać, że znam osoby z budownictwa z UZ i jak słyszę o budownictwie na PWr to śmiech bierze... Czysta demagogia, nie?;P |
| |
~Mateo 2012-01-22 18:14:54 Ta praca jest i będzie... Owszem będzie dopóki będą dotacje z Unii. Gdy takowych nie będzie to owszem praca dalej jakaś będzie ale raczej nie za dużo więc nie popadajcie w jakiś hura optymizm ;] |
| |
~Były student UZ bud 2012-03-31 23:03:37 Powiem tak słyszałem o ludziach z PWr, że bardzo się wywyszają, tym że skończyli budownictwo we Wrocku, ale w wypowiedź studenta jest słuszna budownictwo w zielonej górze jest śmieszne czy zapieprzasz... |
| |
~Były student UZ bud 2012-03-31 23:03:37 Powiem tak słyszałem o ludziach z PWr, że bardzo się wywyszają, tym że skończyli budownictwo we Wrocku, ale w wypowiedź studenta jest słuszna budownictwo w zielonej górze jest śmieszne czy zapieprzasz czy nie i tak masz dobre oceny, słyszałem wiele wypowiedzi ludzi którzy teraz studiują, że teraz gdy jest dużo studentów to jest jeszcze łatwiej bo wykładowcą nie chce się jeszcze bardziej i zwalniają z egzaminów jak leci. A teraz może o wykładowcach jest część co ma wiedze, ale niektórzy to śmiech wiedzą mniej niż studenci drugiego roku (oczywiście ci co studiują literature itp.) jest paru co wymagają wiedz ale można ich policzyć na palcach jednej ręki reszta to pozerzy, którzy poprostu trzymają do ostatniej chwili a potem i tak puszczają jak leci. |
| |
~Były studen UZ bud 2012-03-31 23:05:58 Do studenta PWR to podaj jakieś różnice wynikające ze studiowania tych uczelniach, bo tego na pewno wszyscy są ciekawi i to bardzo. |
| |
~gość 2012-04-01 11:31:26 A ja powiem wam tak, w dzisiejszych czasach nie jest najważniejsze na jakiej uczelni studiowałeś/studiowałaś. Tak jak ktoś wcześniej wspomniał studia to kształtowanie charakteru. Można mieć super teor... |
| |
~gość 2012-04-01 11:31:26 A ja powiem wam tak, w dzisiejszych czasach nie jest najważniejsze na jakiej uczelni studiowałeś/studiowałaś. Tak jak ktoś wcześniej wspomniał studia to kształtowanie charakteru. Można mieć super teorię wyuczoną, ale nie tego oczekują pracodawcy aktualnie. Ważne, aby być komunikatywnym, chcieć się rozwijać, doszkalać czasem umieć się przekwalifikować, bo dzisiejszy świat to nie bajka, że pokażę papier z dobrej uczelni i dostaję od razu ciekawie płatną robotę. A na mniej renomowanej uczelni też można zdobyć dużo wiedzy, wystarczy chcieć. |
| |
~Michal 2012-04-01 18:23:44 Taka prawda, że ludzie dzisiaj, młodzi, którzy jeszcze są w szkołach średnich idą na politechniki różnego rodzaju (Wrocłąw, Poznań)Wynika to też z tego, że nauczyciele, studenci UZ naopowiadają bajek ... |
| |
~Michal 2012-04-01 18:23:44 Taka prawda, że ludzie dzisiaj, młodzi, którzy jeszcze są w szkołach średnich idą na politechniki różnego rodzaju (Wrocłąw, Poznań)Wynika to też z tego, że nauczyciele, studenci UZ naopowiadają bajek jaki to UZet zły, niedobry itd. Najlepsze jest to, że osoby z wielkich politechnik często są gorzej wykształceni, mają więkse problemy z nauka niż na UZ- wkońcu politechniki to wielka masówka, gdzie przyjmuje się po 300 i więcej osób na kierunek i kosi się ile da, niezwracając uwagę na studentów. Taka prawda. UZ może i nie jest w niekórych kwestiach idealny, ale wszędzie, na kazdej uczelni są braki. Wydział WEiT, na którym sam studiuję, jakoś poziomem dorównuje słynnym politechnikom. Jak ktoś tak mocno dyskryminuje UZ to niech się przypatrzy na wydział WEIT, ile tu się dzieje, że nasze kierunki jednak są w czołowce, rózne akademie, współpraca z lokalnymi firmami. Ba, nawet jako PIERWSZA uczelnia w Polsce mamy Akademię Siemensa, dzieki czemu można będzie zdobyć certyfikaty potwierdzające umiejętnośc programowania sterownika logicznego. Więc nie mówcie, że nasza uczelnia jest zła, jeśli nie ma się pojęcia o niej. |
| |
~AiR 2012-04-01 19:28:16 Oby ta akademia nie była na wzór akademii Mazela, bo to co przedstawili pracownicy tamtej firmy to było porażką a nie akademią. |
| |
~as 2012-04-01 23:50:12 Prawda jest taka , że jak ktoś chcę to się nauczy dobrze i proadzi sobie nawet po PWZS :P |
| |
~gość 2012-04-02 14:56:36 Dokładnie tak samo myślę, jak ktoś chce to wszędzie się nauczy. Studia polegają na zdobywaniu w większej części samemu wiedzy, a jeśli chodzi o jakieś prestiżowe uczelnie, to jak ktoś jest cwany to i ... |
| |
~gość 2012-04-02 14:56:36 Dokładnie tak samo myślę, jak ktoś chce to wszędzie się nauczy. Studia polegają na zdobywaniu w większej części samemu wiedzy, a jeśli chodzi o jakieś prestiżowe uczelnie, to jak ktoś jest cwany to i na Polibudzie Warszawskiej się ślizgnie , nie ma rzeczy niemożliwych ;p. A pracodawca patrzy na to co umiesz, a nie że skończyłeś jakąś polibudę w Warszawce, a w sumie nic nie umiesz bo się ślizgałeś od roku do roku. |
| |
~ck 2012-04-02 17:40:22 Narzekacie, że UZ taki i owaki, a jednak są studenci którzy potrafią zdobywać stypendia Ministra, wygrywać znaczące nagrody, jak choćby w newsie dziewczyny z Diamentowymi Grantami. Uczelnia uczelnią, ... |
| |
~ck 2012-04-02 17:40:22 Narzekacie, że UZ taki i owaki, a jednak są studenci którzy potrafią zdobywać stypendia Ministra, wygrywać znaczące nagrody, jak choćby w newsie dziewczyny z Diamentowymi Grantami. Uczelnia uczelnią, a winą za bezrobocie studentów jest ich lenistwo. |
| |
~xxx 2012-04-02 21:38:32 Casander wyjdź na ulicę... i powiedz sobie jeszcze raz, że w naszym kraju nie trzeba budować... STUK PUK!:P |
| |
~Bud 2012-04-05 20:16:48 Tylko, wątpie żeby polibudowa w Warszawie pozwalała sobie na takie ślizganie się oni raczej prestiżu nie chcą tracić
|
| |
~gość 2012-04-05 21:22:20 Nie no, wiadomo, że taka uczelnia jak w Warszawie też przyjmuje osoby, które z reguły nie lawirują, bo maturę dobrze trzeba zdać, żeby się tam dostać. Ale fakt faktem, że na jakie by się studia nie po... |
| |
~gość 2012-04-05 21:22:20 Nie no, wiadomo, że taka uczelnia jak w Warszawie też przyjmuje osoby, które z reguły nie lawirują, bo maturę dobrze trzeba zdać, żeby się tam dostać. Ale fakt faktem, że na jakie by się studia nie poszło to uczyć się trzeba, bo jeśli jest się na studiach po to, aby miło spędzić 3 czy tam 5 lat, to jest to strata czasu i pieniędzy. A jeśli chodzi o studiowanie w dużych miastach, to z obserwacji moich znajomych zauważyłem, że idą do takiego Poznania czy Wrocławia na uczelnie z reguły takiej, że chcą mieszkać w dużym mieście, pomimo tego, że uczą się na marnym kierunku, który nie zapewni im później pracy. Mówię oczywiście o pewnej części osób. |
| |
~do gosc 2012-04-05 22:51:01 Zgadzam sie- sam mam znajomych w Szczecinie, Wrocławiu na kierunkach europeistyka, stosunki międzynarodowe itp itd- no ale przecież jest prestiż, że się studiuje w wielkim mieście... |
| |
~gość 2012-04-05 23:08:22 I przypuszczam, że nie tylko my mamy takie zdanie na ten temat. Duża część osób, która odwiedza to forum, to potwierdzi. |
Aby zobaczyć więcej komentarzy, przejdz do forum »
UZetka.pl nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy. UZetka.pl zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy niezgodnych z netykietą.
|
|