| Sprawa dr Kesslera. Nauka czy dydaktyka? |
| Dodano: 2011-10-20 08:34:00 przez: Karol |
 |
|
 |
Dr Ryszard Kessler nie uczy już na Uniwersytecie Zielonogórskim. Studenci stanęli w jego obronie i napisali pismo do rektora. Władze instytutu politologii UZ przekonują, że pożegnanie z dr Kesslerem miało tylko i wyłącznie merytoryczne powody. Sam zainteresowany się z nimi nie zgadza.
 |
Studenci Uniwersytetu Zielonogórskiego napisali specjalny list adresowany do rektora UZ, prof. Czesława Osekowskiego. Twierdzą w nim, że dr Ryszard Kessler jest bardzo dobrym dydaktykiem. Ich zdaniem odejście Kesslera to duża strata dla studentów. Pismo w obronie byłego wykładowcy UZ podpisało kilkadziesiąt osób, głównie ze studiów niestacjonarnych.
Prof. Bernadetta Nitschke, dyrektor Instytutu Politologii potwierdza, że dr Ryszard Kessler jest pozytywnie oceniany przez studentów. Zwolnienie politologa było jej zdaniem wynikiem niżu demograficznego. Prof. Stefan Dudra przekonuje, że dorobek naukowy Ryszarda Kesslera jest mały. Zdaniem dyrekcji Instytutu Politologii trzeba inwestować w tych pracowników, którzy mają szansę na obronę habilitacji i profesurę. Dr Kessler ich zdaniem nie ma szans na postępy naukowe.
Z tą opinią nie zgadza się były pracownik zielonogórskiej uczelni. Dr Ryszard Kessler twierdzi, że nie spodziewał się tego, że UZ nie przedłuży z nim umowy. Były wykładowca UZ twierdzi, że uczelnia powinna promować politologię. Jego zdaniem niż demograficzny spowoduje, że prace stracą również ci, którzy mają duże osiągnięcia naukowe. Pozbywanie się wykładowców, którzy są popularni wśród studentów, nie pomoże Instytutowi Politologii.
Poniżej znajdziecie zapis rozmów.
|
| |
Autor: Karol Tokarczyk
|
Posłuchaj:
Radosław Korach - absolwent politologii na UZ
prof. Bernadetta Nitschke - Instytut Politologii
prof. Stefan Dudra - Instytut Politologii
dr Ryszard Kesssler - były wykładowca UZ
|
| |
|
| |
~Maciek 2011-10-20 10:17:11 Trzyma się takich niedouczonych młodych doktorantów (nazwisk nie wymienię), którzy idą zdecydowanie na ilość a nie jakość publikacji, promuje się mierność a sam kierunek powoli zamienia się z politolo... |
| |
~Maciek 2011-10-20 10:17:11 Trzyma się takich niedouczonych młodych doktorantów (nazwisk nie wymienię), którzy idą zdecydowanie na ilość a nie jakość publikacji, promuje się mierność a sam kierunek powoli zamienia się z politologii na etnologię, bo coraz więcej przedmiotów dotyczy mniejszości etnicznych i narodowych zamiast postawić na coś co później może dać pracę absolwentom, np. pozyskiwanie środków z UE czy marketing. |
| |
~rts 2011-10-20 11:01:27 a ja wymieni taki Jarosław Flakowski, dr Perczak mniej publikują, co ten Dudra z dolnego śląska tutaj gada. a on to niby po co jest na politologii? na wykładach tylko tak gadał i nic ten Dudra nie rob... |
| |
~rts 2011-10-20 11:01:27 a ja wymieni taki Jarosław Flakowski, dr Perczak mniej publikują, co ten Dudra z dolnego śląska tutaj gada. a on to niby po co jest na politologii? na wykładach tylko tak gadał i nic ten Dudra nie robi, jedynie pochyły się stara Młyńczyk tez już leci w kulki |
| |
~politolog 2011-10-20 11:23:43 a czemu się stawia na mniejszości etniczne i narodowe, bo specjalista z tego jest nitschke i flakowski, oraz pochyły, młyńczyk się dostosuje. ona gada, będzie znanych ludzi zapraszać a prawda taka, że... |
| |
~politolog 2011-10-20 11:23:43 a czemu się stawia na mniejszości etniczne i narodowe, bo specjalista z tego jest nitschke i flakowski, oraz pochyły, młyńczyk się dostosuje. ona gada, będzie znanych ludzi zapraszać a prawda taka, że od czasu jak nitschkowa jest dyrektorem instytutu to się wszystko wali, zatrudnia swoich studencików typu młyńczyk, flakowski, won z uczelni, rektor ty jesteś ślepy, już dawno audyt i prokurator na ten instytut, tak są ładne jaja. |
| |
~obserwer 2011-10-20 12:01:27 I tak połowa tych naukowców z wydziału i tego kierunku pożegna się z zajęciem pracownika, tam jest po 30 osób na 1 roku i najzwyczajniej w wyniku niżu nie będzie dla nich godzin! Już nie ma. To nie je... |
| |
~obserwer 2011-10-20 12:01:27 I tak połowa tych naukowców z wydziału i tego kierunku pożegna się z zajęciem pracownika, tam jest po 30 osób na 1 roku i najzwyczajniej w wyniku niżu nie będzie dla nich godzin! Już nie ma. To nie jest piwersze tego typu zwolnienie w skali uz w ostatnim roku, dwóch. A o sprawach kadrowych ostatecznie decyduje cały senat UZ w głosowaniu tajnym po opinii rady wydziału. |
| |
~ktos 2011-10-20 14:03:06 Kessler nie wywiązał się z umowy podpisanej na wydziale. Nie wydał określonej ilości publikacji i nie zrobił habilitacji, a to były warunki umowy. Inni doktoranci, doktorzy i cała reszta publikuje i n... |
| |
~ktos 2011-10-20 14:03:06 Kessler nie wywiązał się z umowy podpisanej na wydziale. Nie wydał określonej ilości publikacji i nie zrobił habilitacji, a to były warunki umowy. Inni doktoranci, doktorzy i cała reszta publikuje i nie ma z tym problemów. Owszem jest dobrym dydaktykiem, ale jest też nieodpowiedzialny i nie wywiązuje się z podpisanych umów. Gdybyście mieli pracownika, który nie wyrabia danej przyjętej normy, to też by poleciał. |
| |
~znam sprawę 2011-10-20 16:32:47 znam sprawę, studiowałem i byłem seminarzystą prof. nitschke. proszę państwa mamy tutaj do czynienia z totalnym nieporozumieniem. dr kessler po prostu krytykował przez wiele lat dyrekcję instytutu i z... |
| |
~znam sprawę 2011-10-20 16:32:47 znam sprawę, studiowałem i byłem seminarzystą prof. nitschke. proszę państwa mamy tutaj do czynienia z totalnym nieporozumieniem. dr kessler po prostu krytykował przez wiele lat dyrekcję instytutu i za to zapłacił. natomiast nie prawdą jest że nie było zatrudnień w ostatnich latach w instytucie politologii. otóż były i to duże. można sprawdzić w kadrach. prowadzenie seminarium przez prof. nitschke wyglądało tak że nigdy jej nie było. musiałem się przenieść do innego seminarium i obronić się we wrześniu i znam osoby z imienia i nazwiska, którzy do dnia dzisiejszego nie obronili się u prof. nitschke. gdzie ona była w czasie gdy trzeba zająć się studentami nie wiem??? ale kolega studiował z babimostu i często ona gościła w karczmie taberska w miejscowości janowiec w czasie gdy miała zajęcia na UZ w systemie niestacjonarnym. Kessler natomiast to jednyny chyba na tej uczelni co się nie boi powiedzieć, wielu studentów jest tak samo wystraszonych i nie powie nic a wiedzą wszyscy doskonale jak na tej uczelni jest.
życzę powodzenia wszystkim normalnym i nie bojącym się rektora i piszcie pisma nawet do ministerstwa!!!
życzę powodzenia! |
| |
~były student politologii 2011-10-20 18:47:15 Ja też uważam, że niezadowoleni studenci powinni przestać się bać i zacząć działać! Słać pisma od ministerstwa po gazety skończywszy. Ten instytut to kpina! Dr Perczak to człowiek oderwany od rzeczywi... |
| |
~były student politologii 2011-10-20 18:47:15 Ja też uważam, że niezadowoleni studenci powinni przestać się bać i zacząć działać! Słać pisma od ministerstwa po gazety skończywszy. Ten instytut to kpina! Dr Perczak to człowiek oderwany od rzeczywistości a jeśli znajdziecie JEDNEGO studenta, który coś wyniósł z jego zajęć to chylę czoła. Nitschke zatrudnia wyłącznie swoich przydupasów, którzy chodzą u niej na smyczy. Oby się posypał ten instytut, bo to publicznej kasy szkoda na takich nierobów i głupków. |
| |
~POPIERAM 2011-10-20 22:07:06 POPIERAM AKCJE STUDENTÓW. MAJĄ RACJĘ WON Z LIZUSAMI FLAKOWSKIMI MŁYŃCZYKAMI DUDRAMI I NICZKE. PORZĄDEK NA UCZELNI.KONIEC UKŁADÓW I UKŁADZIKÓW. |
| |
~ja też !! 2011-10-20 22:36:33 pisać do ministerstwa i do posłów iść popieram i dam swój podpis!!! |
| |
~po politologii 2011-10-21 08:35:54 Fakt dr Kessler nie bał się otwarcie krytykować. To między innymi za jego mową motywacyjną mój rok złożył pismo na dr Trojanowskiego (było głośno o tym w całym kraju). Nitsche po prostu pozbyła się ni... |
| |
~po politologii 2011-10-21 08:35:54 Fakt dr Kessler nie bał się otwarcie krytykować. To między innymi za jego mową motywacyjną mój rok złożył pismo na dr Trojanowskiego (było głośno o tym w całym kraju). Nitsche po prostu pozbyła się niewygodnego przeciwnika. |
| |
~ktoś 2011-10-21 14:49:03 w marcu będą wybory, to może coś się zmieni :p |
| |
~student 2011-10-21 15:42:39 A ilu ludzi do tej pory wycierpiało, to kto im to zrekompensuje??? W takim miejscu jak uniwersytet nie powinno być takich problemów jak mają miejsce na UZ? Ludzie cierpią i każdy się boi mówić, jak ta... |
| |
~student 2011-10-21 15:42:39 A ilu ludzi do tej pory wycierpiało, to kto im to zrekompensuje??? W takim miejscu jak uniwersytet nie powinno być takich problemów jak mają miejsce na UZ? Ludzie cierpią i każdy się boi mówić, jak tak może być? A jak ktoś walczy o normalność to spotykają go przykre konsekwencje. Dotyczy to może nawet przede wszystkim studentów. Normalnie komunistyczny reżim!!! Uniwersytet to w życiu wielu młodych ludzi zbyt ważny etap, żeby nie można było walczyć o swoje a zdanie studenta nie miało żadnego znaczenia. Podobno demokracja to wolność i możliwość wyrażania własnych poglądów. To dlaczego na UZ studenci się boją??? |
| |
~@student 2011-10-21 19:22:15 Którzy studenci się boją? Kto ich zastrasza? Jakiś konkret? Może po prostu wygodniej jest założyć, że jest się gnębionym przez jakiś "komunistyczny reżim" i nie ujawniać niezadowolenia, nie ... |
| |
~@student 2011-10-21 19:22:15 Którzy studenci się boją? Kto ich zastrasza? Jakiś konkret? Może po prostu wygodniej jest założyć, że jest się gnębionym przez jakiś "komunistyczny reżim" i nie ujawniać niezadowolenia, nie podskakiwać, tylko podlizywać się. A żale wylewać anonimowo na forum internetowym. |
| |
~ja 2011-10-22 18:34:39 Dr Kessler chyba publikował artykuły w "Agorze" i był chwalony, i żeby tak postąpić z takim mądrym, odważnym i niezależnym w poglądach człowiekiem...?
|
| |
~Perun 2011-10-22 18:44:54 Dokładnie, jego artykuły względnie często się pojawiały i z przyjemnością je czytałem. Jak i tysiące innych ludzi, co stanowiło niemałą reklamę dla UZ. |
| |
~student politolog 2011-10-23 00:49:36 Tak sie sklada, że mialem zajecia z drem kesslerem przez trzy lata studiow, na kazdym przedmiocie gadal te same rzeczy, albo kazal referaty przygotowywac, szybciej puszczal nic mu sie nie chcialo robi... |
| |
~student politolog 2011-10-23 00:49:36 Tak sie sklada, że mialem zajecia z drem kesslerem przez trzy lata studiow, na kazdym przedmiocie gadal te same rzeczy, albo kazal referaty przygotowywac, szybciej puszczal nic mu sie nie chcialo robic. Kolezanka pisala u niego licencjat to w ogole go nie czytal!!! A jego artykuly naukowe ukazaly sie 13 lat temu, wiadomo ze sam nakreca teraz te sytuacje, a na uczelni sa takie prawa, nikt go nie zwolnil, nie zrobil habilitacji i tyle. |
| |
~mika 2011-10-23 01:05:29 studencie politologu - masz 100% racji, kessler byl moim promotorem dramat przejrzal prace i miał wszystko gdzieś później mowil ze on czasu nie ma bo z politykami wspolpracuje wiec niech dalej to robi... |
| |
~mika 2011-10-23 01:05:29 studencie politologu - masz 100% racji, kessler byl moim promotorem dramat przejrzal prace i miał wszystko gdzieś później mowil ze on czasu nie ma bo z politykami wspolpracuje wiec niech dalej to robi... |
| |
~Kuba 2011-10-23 08:55:56 Od Nitschke się nauczył prowadzenia seminarium hahaha |
| |
~Karolina 2011-10-23 10:59:04 Nie tylko na politologi są takie problemy!
|
| |
~Ewelinka 2011-10-23 11:10:05 hehehe, dokladnie ja mialam seminarke z kesslerem tego sie nie da opisac koles mowil piszcie co uwazacie ze jest dobrze ja wam wszystko podpisze byl ulubiencem tych co mieli zlewke na wszystko bo dawa... |
| |
~Ewelinka 2011-10-23 11:10:05 hehehe, dokladnie ja mialam seminarke z kesslerem tego sie nie da opisac koles mowil piszcie co uwazacie ze jest dobrze ja wam wszystko podpisze byl ulubiencem tych co mieli zlewke na wszystko bo dawal zaliczenie za nic nie wiem za co bral kase w sensie seminarium a teraz wielka zadyma........ |
| |
~hans 2011-10-23 14:57:27 ja tez mialem seminarke z keslerem w 2010 roku i jakos co sobote jak byly zjazdy siedzelismy w grupie i omawial nasze wypociny. przyjmowal spadochroniarzy od niczkowej bo tam w maju nikt nie mial prac... |
| |
~hans 2011-10-23 14:57:27 ja tez mialem seminarke z keslerem w 2010 roku i jakos co sobote jak byly zjazdy siedzelismy w grupie i omawial nasze wypociny. przyjmowal spadochroniarzy od niczkowej bo tam w maju nikt nie mial pracy napisanej a jej ciagle nie bylo. pozwalał pisać na wszystko i chyba jako jedyny oprócz michalaka czytał te prace. wole takiego niż perczaka który zanudza. a kto dzisiaj nie zalicza referatami przedmiotu na politologii? no może małkiewicz i zaradny |
| |
~studiuje 2011-10-23 15:23:52 siemanko studiuje to widze, słyszę i wiem. tu nie chodzi o kesslera. spotkałem go on sam mówi, że go nie przywrócą. ale wiecie jak teraz wyglądają zajęcia? wszyscy schowali głowę w piasek nawet młyńcz... |
| |
~studiuje 2011-10-23 15:23:52 siemanko studiuje to widze, słyszę i wiem. tu nie chodzi o kesslera. spotkałem go on sam mówi, że go nie przywrócą. ale wiecie jak teraz wyglądają zajęcia? wszyscy schowali głowę w piasek nawet młyńczyk nic nie gada nikt nie komentuje, uważają co mówią. sam osobiście słyszałem jak flakowski prosił aby nie zbierać podpisów w obronie kesslera bo to i tak nic nie da. przy tej sprawie okazało się jakie malutkie wałeczki na politologii się działy i dzieją dlatego wszyscy są posrani po pachy i tak jak nakazała dyrekcja nic nie komentują. a to właśnie dyrekcja przy okazji tej sprawy powinna się podać do dymisji.
|
| |
~janek 2011-10-23 16:39:23 Ludzie!!! Opamietajcie sie z tym kesslerem, naukowiec z niego byl zaden no sorry co roku ktos odchodzi z uzetu bo nie napisze doktoratu habilitacji czy z innych powodow a tu wielka afera przez jakiego... |
| |
~janek 2011-10-23 16:39:23 Ludzie!!! Opamietajcie sie z tym kesslerem, naukowiec z niego byl zaden no sorry co roku ktos odchodzi z uzetu bo nie napisze doktoratu habilitacji czy z innych powodow a tu wielka afera przez jakiegos doktorka bez przesady |
| |
~pfff 2011-10-23 17:47:18 Jakie cierpienia, jakich studentów? Na każdej uczelni tak jest. Plotki siejecie. Ze swojego doświadczenia wiem, że się nie boją tylko najzwyczajniej mają wyj...bane na to co się dzieje na uczelni. Prz... |
| |
~pfff 2011-10-23 17:47:18 Jakie cierpienia, jakich studentów? Na każdej uczelni tak jest. Plotki siejecie. Ze swojego doświadczenia wiem, że się nie boją tylko najzwyczajniej mają wyj...bane na to co się dzieje na uczelni. Przyjść, posiedzieć na zajęciach napisać jakieś wypociny i przemknąć "pod ścianą " jak mysz całe studia. Idealistą jest ten kto twierdzi, że studenci są dziś waleczni niczym ci w latach 70'ch. Są przeciętni w swojej niemal całej masie. A tym bardziej, że się przejmują wykładowcami, z którymi mają parę zajęć i kończą studia i gdzieś mają instytutowe rozgrywki. |
| |
~Kogucik 2011-10-23 20:09:49 Kessler Kesslerem, może i leń. Ale w IP jest takich leni cała masa, a Kessler przynajmniej coś praktycznego pogadał, można było o bieżących wydarzeniach pogadać. Inni każą ryć na pamięć teorie i teory... |
| |
~Kogucik 2011-10-23 20:09:49 Kessler Kesslerem, może i leń. Ale w IP jest takich leni cała masa, a Kessler przynajmniej coś praktycznego pogadał, można było o bieżących wydarzeniach pogadać. Inni każą ryć na pamięć teorie i teoryjki, to takie zajęcia każdy głupi poprowadzi. |
| |
~Wanusz 2011-10-23 22:16:53 Widze, ze podpuszczone przez kilku doktorów z IP studenciki zaczeły bronic dyrekcje i obwiniać kesslera za wszelkie zło. Śmieszni z was ludzie. "Naukowe podejście", jakiego nie serwował wam kessler, a... |
| |
~Wanusz 2011-10-23 22:16:53 Widze, ze podpuszczone przez kilku doktorów z IP studenciki zaczeły bronic dyrekcje i obwiniać kesslera za wszelkie zło. Śmieszni z was ludzie. "Naukowe podejście", jakiego nie serwował wam kessler, a którego jak widać się domagacie - z całą pewnością przyda się wam w przyszłej pracy (w biedronce). Przychodźcie dalej na wykłady perczaka-kosmonauty, dużego dzieciaka-flakowskiego i hładkiewicza-[prosimy nie oczerniać osób - dziękujemy redakcja]. Na pewno wiele zyskacie! Żałosne... |
| |
~Kasia 2011-10-23 23:13:55 Wanuszu nie wiem czy pracujesz w biedronce czy nie, ale akurat pisze ZUPELNIE SZCZERZE nikt nie musi mnie podpuszczac u Kesslera nic nie trzeba bylo robic, czasami mowil cos praktycznego ale to dziala... |
| |
~Kasia 2011-10-23 23:13:55 Wanuszu nie wiem czy pracujesz w biedronce czy nie, ale akurat pisze ZUPELNIE SZCZERZE nikt nie musi mnie podpuszczac u Kesslera nic nie trzeba bylo robic, czasami mowil cos praktycznego ale to dzialalo tak, ze jak sie mialo z nim 5 przedmiotow to na kazdym powtarzal kazdy ma prawo do wlasnego zdania, tak sie zlozylo, ze posluchalam wypowiedzi studenta, ktory broni doktora Kesslera - polecam Ci posluchac, wypowiedz rzeczywiscie "fachowa", jezyk i styl takze, bez komentarza. |
| |
~ksf 2011-10-24 03:55:54 studenci bronią bo maja takie prawo. zgodnie z nowelizacją ustawy o szkolnictwie wyższym mamy takie prawo bronić wykładowców. akurat znam absolwenta, który się wypowiadał i mysle, ze jemu bardziej cho... |
| |
~ksf 2011-10-24 03:55:54 studenci bronią bo maja takie prawo. zgodnie z nowelizacją ustawy o szkolnictwie wyższym mamy takie prawo bronić wykładowców. akurat znam absolwenta, który się wypowiadał i mysle, ze jemu bardziej chodzi o ratowanie tego kierunku i zainteresowanie się ogólnie politologią niż tylko bronienie jednego wykładowcy. kessler i tak już nie wróci a politologia powinna zostać na UZ. |
| |
~oli 2011-10-24 11:32:45 A dlaczego Kessler ma nie wrócić? Co, Rektor nie ma mocy sprawczej? Studenci powinni zbierać podpisy i iść z tym do ministerstwa. Przecież to od razu widać, że to jest uknuta intryga na IP i UZ wymier... |
| |
~oli 2011-10-24 11:32:45 A dlaczego Kessler ma nie wrócić? Co, Rektor nie ma mocy sprawczej? Studenci powinni zbierać podpisy i iść z tym do ministerstwa. Przecież to od razu widać, że to jest uknuta intryga na IP i UZ wymierzona w tego człowieka za wolność słowa, poglądów i krytyke wydziału i uniwersytetu. Czas skończyć z intrygami i układami na UZ! Niech się uczą, że są jednostki ważniejsze niż Rektor. Dzisiaj wykładowca, jutro
TY studencie będziesz ofiarą intrygi! |
| |
~mik 2011-10-24 13:40:00 hahahaha, oli jasne kazdego mozna tak przywrocic jak Ty bys chcial, uwierz mi ze poza grupa kilkunastu osob nikomu nie zalezy zeby wrocil kessler i zanudzal, tak rektor wezmie kogos kto nigdy nie zrob... |
| |
~mik 2011-10-24 13:40:00 hahahaha, oli jasne kazdego mozna tak przywrocic jak Ty bys chcial, uwierz mi ze poza grupa kilkunastu osob nikomu nie zalezy zeby wrocil kessler i zanudzal, tak rektor wezmie kogos kto nigdy nie zrobi habilitacji i nie zna nawet przepisow ze ma ja zrobic - fajna idea bez przesady.
Poza tym ministerstwo tez wyraznie okresla te zasady - ile kto moze byc zatrudniony wiec studenci z takim listem tylko mogliby sie wystawic na niezly ubaw ze strony pani minister hehe |
| |
~oli 2011-10-24 14:45:55 Wałęsa też tylko elektrykiem był
( nawet nie wiem czy dobrym )... Wiesz jak dzisiaj wyglądała by Polska i świat bez tego człowieka?
Na UZ dzieje się źle... i to nie tylko w Instytucie P... |
| |
~oli 2011-10-24 14:45:55 Wałęsa też tylko elektrykiem był
( nawet nie wiem czy dobrym )... Wiesz jak dzisiaj wyglądała by Polska i świat bez tego człowieka?
Na UZ dzieje się źle... i to nie tylko w Instytucie Politologi
a ten bunt w obronie Dr Kesslera to objawy tego jak jest!
|
| |
~mik 2011-10-24 22:09:21 Oli, ale na prezydenta nie ma wymogow, ze ma sie miec jakies wyksztalcenie, to moze zatrudniajmy na UZ elektrykow, ktorzy beda prowadzic zajecia, moze tez cos zrobia dla kraju i dla instytutu, pokretn... |
| |
~mik 2011-10-24 22:09:21 Oli, ale na prezydenta nie ma wymogow, ze ma sie miec jakies wyksztalcenie, to moze zatrudniajmy na UZ elektrykow, ktorzy beda prowadzic zajecia, moze tez cos zrobia dla kraju i dla instytutu, pokretna jest Twoja logika. P.S. POLITOLOGII pisze się dwa I... |
| |
~student politologii 2011-10-25 08:25:07 Dr Kessler jest dobrym wykładowcą. Jest to człowiek z pasją w przeciwieństwie do innych. A cała sprawa rzeczywiście zaczęła się znacznie wcześniej. Wykładowcy chowają głowę w piasek po ostatnich dokon... |
| |
~student politologii 2011-10-25 08:25:07 Dr Kessler jest dobrym wykładowcą. Jest to człowiek z pasją w przeciwieństwie do innych. A cała sprawa rzeczywiście zaczęła się znacznie wcześniej. Wykładowcy chowają głowę w piasek po ostatnich dokonaniach dr Michalaka i jego głośnej sprawie w ubiegłym roku akademickim. Ucząc się na błędach kolegi uważają co mówią na swoich innych wykładowców z instytutu. |
| |
~eras 2011-10-25 12:09:12 kessler zawsze był nielubiany tylko przez największych kujonów i studento-służbistów na politogii. Taka prawda |
| |
~Kris 2011-10-25 12:31:29 Byl nielubiany przez tych, ktorzy chcieli sie czegos nauczyc. Do studenta politologii: a co to za glosna sprawa z michalakiem, czy tylko piszesz dla prowokacji |
| |
~właśnie 2011-10-25 16:24:45 też mnie ciekawi |
| |
~koko 2011-10-25 16:37:41 Afera za aferą, aferą pogania. Ot, uniwersytet! |
| |
~politolożka 2011-10-25 17:33:54 Zajęcia z dr Kesslerem miała kilka lat temu, ale do dziś wspominam je jako jedne z najlepszych. dr Kessler nie sprawdzał obecności a mimo tego miał pełną salę studentów. Można było z nim porozmawiać n... |
| |
~politolożka 2011-10-25 17:33:54 Zajęcia z dr Kesslerem miała kilka lat temu, ale do dziś wspominam je jako jedne z najlepszych. dr Kessler nie sprawdzał obecności a mimo tego miał pełną salę studentów. Można było z nim porozmawiać na bieżące tematy, zawsze był we wszystkim zorientowany. Jest 100 razy bardziej kompetentny niż np dr Fatima czy nawet sama pani dyrektor.... |
| |
~Agata 2011-10-25 19:08:01 To prawda, politologia to taki specyficzny kierunek, na którym TRZEBA analizować bieżące wydarzenia a Kessler jako jedyny podejmował takie tematy. U pozostałych ograniczało się to do co najwyżej kilku... |
| |
~Agata 2011-10-25 19:08:01 To prawda, politologia to taki specyficzny kierunek, na którym TRZEBA analizować bieżące wydarzenia a Kessler jako jedyny podejmował takie tematy. U pozostałych ograniczało się to do co najwyżej kilku zdań i wracano do zajęć, czyli do łupania teorii... Kessler na UW lub UJ byłby w ogonie - to pewne. Ale w IP na UZ naprawdę wybijał się spośród tych miernot z Perczakiem, Hładkiewiczem czy Zaradnym na czele. |
| |
~absolwent uz 2011-10-26 09:58:49 Trzeba walczyć o przywrócenie dr Kesslera. Na politologii od dawna było widać podziały i teraz wychodzą tego konsekwencje...warto zwrócić uwagę jak inni wykładowcy nauczają. Dr Kessler kładł nacisk na... |
| |
~absolwent uz 2011-10-26 09:58:49 Trzeba walczyć o przywrócenie dr Kesslera. Na politologii od dawna było widać podziały i teraz wychodzą tego konsekwencje...warto zwrócić uwagę jak inni wykładowcy nauczają. Dr Kessler kładł nacisk na praktykę a nie suchą teorię. Szanował studentów, ale nie nie miał zbyt bliskich relacji z nimi jak niektórzy wykładowcy ( wiadomo kto). |
| |
~kasiula 2011-10-26 16:53:07 absolwent UZ jak piszesz na forum wiadomo kto to napisz kto bo to troche bez sensu. szczerze uwazam, ze nie wiem o co to zamieszanie, nie mial publikacji to nie przedluzyli z nim umowy, praca na uczel... |
| |
~kasiula 2011-10-26 16:53:07 absolwent UZ jak piszesz na forum wiadomo kto to napisz kto bo to troche bez sensu. szczerze uwazam, ze nie wiem o co to zamieszanie, nie mial publikacji to nie przedluzyli z nim umowy, praca na uczelni nie jest dozywotnia, bo ktos ciekawie mowi, bez urazy |
| |
~anusia 2011-10-26 17:04:34 a ja mysle, ze najwiekszym naukowcem tego wspanialego instytutu jest niejaki piotr pochyly - zajecia z nim to istny cyrk na niczym sie nie zna ale prowadzi dziesiatki przedmiotow, jest beznadziejny, d... |
| |
~anusia 2011-10-26 17:04:34 a ja mysle, ze najwiekszym naukowcem tego wspanialego instytutu jest niejaki piotr pochyly - zajecia z nim to istny cyrk na niczym sie nie zna ale prowadzi dziesiatki przedmiotow, jest beznadziejny, dlaczgeo jest on caly czas trzymany w tym przybytku? |
| |
~justa 2011-10-26 17:13:19 nie nie, najlepsza jest Fatima nie wie kompletnie nic, zajecia z nia to jakas farsa pomijam, ze robi 3 zajecia w ciagu jednych, ciekawe kto za to placi.... |
| |
~aant 2011-10-26 17:48:01 ale tych beznadziejnych jest za dużo; lista 'najlepszych od końca': hładkiewicz, perczak, fatima, rauba (przynajmniej miły), ilciów. Przecież to aż pięć osób! |
| |
~Mariusz 2011-10-26 20:24:43 Ilciów - król bezmyślnego wkuwania na pamięć z dokładnością co do przecinka hahaha. Jeszcze żeby było na temat... |
| |
~;D 2011-10-26 21:02:51 Hładkiewicz jest spoko! |
| |
~prawdziwa studentka 2011-10-27 01:19:28 Obserwuje to forum od kilku dni i jestem zalamana. Wydaje mi sie, ze beznadziejnoscia wiekszosci osob na nim piszacych jest to, ze nie zdaja sobie sprawy albo zdaja ze oczerniaja anonimowo ludzi, ktor... |
| |
~prawdziwa studentka 2011-10-27 01:19:28 Obserwuje to forum od kilku dni i jestem zalamana. Wydaje mi sie, ze beznadziejnoscia wiekszosci osob na nim piszacych jest to, ze nie zdaja sobie sprawy albo zdaja ze oczerniaja anonimowo ludzi, ktorzy maja rodziny, przyjaciol, znajomych i ktorzy to czytaja. Dlaczego nie posiadacie na tyle odwagi, zeby pojsc do instytutow, wladz wydzialu itd i porozmawiac twarza w twarz i postawic swoje zarzuty. Krytykujecie ludzi zza ekranu komputera, pijac ciepla herbatke lub kawke i zacierajac rece. Uwazacie, ze to dowodzi, ze jestescie lepsi od tych, co krytykujecie? Paranoja. Tez bylam studentka, miedzy innymi politologii i innych dwoch kierunkow i jakos zawsze jak mi cos nie pasowalo to szlam rozmawiac jako konkretna osoba. Nie wiem co sie obecnie dzieje ze studentami, opamietajcie sie. Ciekawe czy gdyby mozna bylo (a nawet obawiam sie - zwlaszcza z mysla o was, ze mozna) dowiesc personalia niektorych osob, czy wtedy byscie tak zgodnie wszystkich obgadywali :)
W kazdym badz razie zycze powodzenia w znalezieniu pracy po studiach z taka postawa.
Pozdrawiam |
| |
~Mariusz 2011-10-27 09:33:20 Dziękujemy:) Myślę, że z postawą "skulę ogon i niech mnie kopią w dupę" większej kariery byśmy nie zrobili ;p |
| |
~Mariusz 2011-10-27 09:34:17 Sorry za słowo na d* :/:/ |
| |
~prawdziwa studentka 2011-10-27 09:42:37 Mariusz, ale nikt nie kaze Ci studiowac na UZ jesli Ci sie nie podoba, uwazasz, ze anonimowe oczernianie w internecie Ci pomoze? Dales tez obraz troche swojej kultury jednak piszac najpierw to slowo n... |
| |
~prawdziwa studentka 2011-10-27 09:42:37 Mariusz, ale nikt nie kaze Ci studiowac na UZ jesli Ci sie nie podoba, uwazasz, ze anonimowe oczernianie w internecie Ci pomoze? Dales tez obraz troche swojej kultury jednak piszac najpierw to slowo na d...
|
| |
~tristan 2011-10-27 11:24:55 Kwestie są dwie i to będzie mój jedyny komentarz do całej sprawy. Po pierwsze, zgadzam się z "prawdziwa studentka"- odwaga na anonimowym forum to nie odwaga. Jestem absolwentem politologii n... |
| |
~tristan 2011-10-27 11:24:55 Kwestie są dwie i to będzie mój jedyny komentarz do całej sprawy. Po pierwsze, zgadzam się z "prawdziwa studentka"- odwaga na anonimowym forum to nie odwaga. Jestem absolwentem politologii na UZ i szczerze mówiąc moja opinia jest taka - studiowanie się skończyło. Kiedyś pod tym słowem kryły się imprezy w akademiku, w Kartonie ale też nauka, życie swoimi studiami, rozmawianie o bieżącej sytuacji nocami. Dlatego nie potrzebowaliśmy tego na zajęciach.Dziś studiowanie to - zabawa. Premiowani są wykładowcy którzy gadają, paplają ( nic za tym potokiem słów się nie kryje ( patrz dr. Kessler).No ale łatwe zaliczenia; więcej czasu wolnego. A później świeżo upieczony absolwent, nie wie jak nazywa się partia, która wygrała ostatnie wybory.
Druga sprawa jest taka, że w tym uśrednianiu poziomu studentów jak i samej kadry pomagają władze Uniwersytetu. Pan doktor. K stał się ofiarą swojej własnej broni – patrz sprawa Trojanowskiego. Jego nie trzeba było kochać jako człowieka, ale jako wykładowca był genialny.Do załatwienia Trojanowskiego Kessler był cacy, teraz już jest beee. Po usunięciu "Trojana" też był protest studentów ( nieliczny – Trojanowski chciał uczyć a nie bablać o Unii Wolności we Wrocławiu). Poczułem w tym momencie lekki niesmak. Za jednym i drugim wstawili się studenci. Porównanie Trojanowskiego do Kesslera ?? (bez komentarza). Nie twierdzę że doktor K. nie jest miła osobą, ale powiedzmy sobie szczerze naukowiec z niego żaden, wykładowca również.
|
| |
~Moje zdanie 2011-10-27 13:14:39 Co niektórzy studenci chcieliby tak naprawde studiować, zdobywać wiedze a nie balować. Niestety na UZ śmiem twierdzić, że takie możliwości są bardzo ograniczane. Dlatego uważam, że należy napiętnować ... |
| |
~Moje zdanie 2011-10-27 13:14:39 Co niektórzy studenci chcieliby tak naprawde studiować, zdobywać wiedze a nie balować. Niestety na UZ śmiem twierdzić, że takie możliwości są bardzo ograniczane. Dlatego uważam, że należy napiętnować i krytykować, chociażby anonimowo na forum internetowym. Miejmy nadzieje, że na UZ będzie normalnie , tak jak powinno być na Uniwersytecie z prawdziwego zdarzenia i wtedy nie będzie trzeba o nikim i niczym pisać, nic co jest niemiłe. Niektórzy poważnie podchodza do studiów, zainwestowali tu swoją przyszłość a teraz zaczynają się zastanawiać w co się wpakowali, jeżeli chodzi o UZet. A zmiana uczelni to nie jest taka łatwa sprawa, a już tym bardziej jak np. w przypadku seminarzystów , którzy mieli zajęcia z wyżej wspomnianą promotor,która przesiadywała w barze" U Bocina", czy jak tam było? To są dramaty,ludzie mają całe studia ( zainwestowany czas, pieniądze, praca) i nie maja dyplomów i co może powinni sobie zmienić uczelnie jak im się nie podoba. Bo to jest taka prosta sprawa- mówisz i masz. Dlatego należy mówić głośno o tym co jest na UZ zle, krytykować i walczyć, żeby było normalnie bo do normalności na tym uniwersytecie to naprawde pod wieloma wzgledami jeszcze dużo brakuje. A lizostwo, układy aż biją po oczach w miejsce nauczania uniwersyteckiego na wysokim poziomie. Czy mówienie jawnie o różnych "patologiach", które mają miejsce na uniwersytecie to oczernianie? Nie, to mówienie prawdy, niewygodnej dla wielu, nieładnej, niemiłej ale jednak prawdy. |
| |
~master 2011-10-27 16:44:48 W instytucie politologii jak w życiu: nie smarujesz, nie jedziesz. Tyle |
| |
~xxx 2011-10-27 17:06:15 A drugi w kolejce po politologii, wydział ekonomii i zarządzania |
| |
~niezadowolony 2011-10-27 17:33:40 „Kury wam szczać prowadzać, a nie za politykę się brać”- powiedział kiedyś nasz wódz Piłsudski. To samo ciśnie mi się na usta , z tą różnicą że należałoby dodać „ a nie p... |
| |
~niezadowolony 2011-10-27 17:33:40 „Kury wam szczać prowadzać, a nie za politykę się brać”- powiedział kiedyś nasz wódz Piłsudski. To samo ciśnie mi się na usta , z tą różnicą że należałoby dodać „ a nie pracowników oceniać”. Czytając niektóre (podkreślam :niektóre!) wypowiedzi dochodzę do wniosku że nie jesteście w stanie szanować nikogo, bo nie szanujecie samych siebie. Poziom wielu wypowiedzi nie odbiega od poziomu wypracowań szkoły podstawowej w Taplarach. Piszecie po Kalemu, z błędami, pisanie nazwisk z błędami i z małej litery to zwykłe chamstwo i kompletny brak kultury, co niektórym brakuje jej w sposób elementarny, a podobno są studentami… Nawet jeśli kogoś nie znoszę pisanie jego nazwiska w sposób opisany świadczy tylko o piszącym, a nie o wymienionym. Jak można oceniać kogoś na podstawie odczuć subiektywnych? Czy posiadacie pełne informacje czy tylko po prostu pieprzycie? Nie ma nic gorszego niż pytanie studentów o zdanie. Współpracowałem z wieloma uczelniami jako wykładowca, i też wiele mam do powiedzenia na temat studentów: wielu to interesiarze, chamy i wredni kłamcy. Niestety tu też takich widzę. Zapewne najwięcej jak zwykle maja do powiedzenia miernoty i ślizgacze, które maja nieustające problemy z powodu nieuctwa, a po wypiciu piwa zbiera im się na śmiałość, i płodzą jakieś nieudolne komentarze na forum. Popatrzcie sami na siebie, jak śmieszni właśnie się okazujecie, nie potraficie widocznie wziąć spraw w swoje ręce. Tak się składa, że znam wiele osób z UZ, co do których macie zastrzeżenia i trafia mnie szlag, bo co do niektórych bardzo się mylicie. Ale pewnie wiecie lepiej, tylko ciekawe skąd, bo większość informacji które są tu przedstawiane jest nieścisła. Co do pana Kesslera bardzo go szanuję, ale nie spełnił wymogów formalnych, i po prostu musiał odejść. Przecież analogiczna sytuacja nastąpi w przypadku gdy nie uzyska się na przykład pozytywnej opinii lekarza, nie zostaniemy dopuszczeni do pracy. Nie ma tu nic innego na rzeczy, cała ta afera to samonakręcanie się i wymyślanie nieweryfikowalnych pierdół. Swoją drogą jak można nazywając się dumnie studentem, rzucać takie kalumnie na swoich wykładowców? Przecież studia to nie tylko posiadanie legitymacji, ale także styl bycia. Mówiąc kolokwialnie i niezbyt elegancko lubicie srać do własnego gniazda. I to jest w tym wszystkim najsmutniejsze. |
| |
~niezadowolony 2011-10-27 18:02:52 Jeszcze jedna rzecz mi się nasuwa:jakim prawem oceniacie merytoryczną wiedzę swoich wykładowców, bo ktoś tam pisze że zajęcia z kimś tam to farsa...Czego szukają takie wybitne jednostki uzbrojone w ta... |
| |
~niezadowolony 2011-10-27 18:02:52 Jeszcze jedna rzecz mi się nasuwa:jakim prawem oceniacie merytoryczną wiedzę swoich wykładowców, bo ktoś tam pisze że zajęcia z kimś tam to farsa...Czego szukają takie wybitne jednostki uzbrojone w taką wiedzę która daje im prawo do oceny wykładowcy na takim marnym UZ? Świat stoi otworem. na pewno każda uczelnia was przyjmie. Nie przyszło niektórym do głowy że jaki student, taka jakość nauczania? Obserwuję od paru lat gwałtowny spadek poziomu wiedzy u przyjmowanych na wszystkie uczelnie studentów, taka sytuacja nie dotyczy tylko UZ. Nowo przyjęci studenci w wielu przypadkach nie potrafią porządnie napisać prostego podania. |
| |
~Studenttt 2011-10-27 20:11:54 Na Wydziale Ekonomii i Zarządzania to się dopiero dzieje... |
| |
~rudyy 2011-10-27 20:46:33 Zgadzam się z forumowiczem o nicku niezadowolony. Ci wszarze którzy z taką łatwością plują na swoich wykładowców niech zrobią doktoraty i habilitacje. Tytułów naukowych nie zdobywa się za friko,to kos... |
| |
~rudyy 2011-10-27 20:46:33 Zgadzam się z forumowiczem o nicku niezadowolony. Ci wszarze którzy z taką łatwością plują na swoich wykładowców niech zrobią doktoraty i habilitacje. Tytułów naukowych nie zdobywa się za friko,to kosztuje wiele,wiele,wiele wysiłku i tyle samo kasy na jeżdżenie po archiwach. Spróbujcie, a zaręczam że przejdzie Wam ochota na pisanie głupot. |
| |
~Katarzyna 2011-10-27 21:49:16 Tak się składa, że jestem studentką, a nie pracownikiem, ale muszę zgodzić się z niezadowolonym. Pisanie nazwisk z błędami świadczy tylko o piszących, jak mogą być szanowani przez osoby, których nazwi... |
| |
~Katarzyna 2011-10-27 21:49:16 Tak się składa, że jestem studentką, a nie pracownikiem, ale muszę zgodzić się z niezadowolonym. Pisanie nazwisk z błędami świadczy tylko o piszących, jak mogą być szanowani przez osoby, których nazwisk w zasadzie to nie znają. Obecnie jestem na III roku studiów i nigdy nie spotkałam się z brakiem życzliwości ze strony pracowników - za to moi koledzy i koleżanki - bez komentarza, oddawanie plagiatów, łączenie się z internetem podczas kolokwium, czasami to nawet licząc na głupotę wykładowcy dwie osoby oddały tą samą pracę - oczywiście nie przeszło. Przykre jest to, że czy Pani Prof. Nitschke czy Prof. Dudra nie mogą napisać na forum "Student nazywający się XY to kompletny kretyn - nie wiedział kto został wybrany prezydentem w 2000 r." Naprawdę proponuję dać sobie spokój z tą sprawą dra Kesslera - jak pracownik uczelni może nie znać Ustawy o szkolnictwie wyższym gdzie wyraźnie jest określone ile ma czasu na zrobienie stopni naukowych - to tylko świadczy o nim niestety. A z mojego roku prawie wszystkie osoby, które zapisały się do niego na seminarium były głównie zaiwedzione z tego powodu, że seminarium nie będzie, "bo nie wystarczy dać kopiuj i wklej". Tyle z mojej strony.
P.S. Celowo podaje inne imię, abym nie została posądzona o chęć "podlizania" się dyrekcji. Pozdrawiam. |
| |
~niezadowolony 2011-10-27 22:08:39 Dziękuję za bardzo mądry i celny komentarz forumowiczce o nicku Katarzyna. Drodzy studenci! Musicie zdać sobie sprawę że jesteście naszymi partnerami, a naszym zadaniem jest przekazanie Wam jak najwię... |
| |
~niezadowolony 2011-10-27 22:08:39 Dziękuję za bardzo mądry i celny komentarz forumowiczce o nicku Katarzyna. Drodzy studenci! Musicie zdać sobie sprawę że jesteście naszymi partnerami, a naszym zadaniem jest przekazanie Wam jak największej ilości wiedzy. Stosując zasadę summum ius summa iniuria,nie staramy się Was zanudzać przez cały czas wykładu czy ćwiczeń. Jeśli ktoś opowiada anegdoty, czy mówi własnym życiu to nie robi tego po to aby zabić czas, ale często po to aby Was rozerwać. Nie róbcie z tego argumentu przeciwko wykładowcy. Przeglądałem kiedyś anonimowe ankiety oceniające wykładowców z mojej macierzystej uczelni. Żenada.Podobno na UZ wypełniano podobne, ktoś miał czelność użyć jako argumentu przeciwko wykładowcy jego ułomność fizyczną. Uważam takie coś za skrajną obrzydliwość.Pamiętajcie drodzy studenci że dla wielu z nas nauka jest wszystkim, a nauczenie Was tego co niezbędne życiową misją. Nie deptajcie tego. |
| |
~rudyy 2011-10-27 22:25:42 O właśnie! Mam sąsiadkę która nie ma męża ani dzieci, bo ciągle robi jakieś badania naukowe,jeździ po archiwach. Nigdy nie ma jej w domu. Nie ma kasy, bo wszystko pożerają wyjazdy,noclegi, ksera itp. ... |
| |
~rudyy 2011-10-27 22:25:42 O właśnie! Mam sąsiadkę która nie ma męża ani dzieci, bo ciągle robi jakieś badania naukowe,jeździ po archiwach. Nigdy nie ma jej w domu. Nie ma kasy, bo wszystko pożerają wyjazdy,noclegi, ksera itp. Ja kończę pracę o 16, ona nigdy,bo ciągle się do czegoś przygotowuje. Teoretycznie nieźle zarabia, ale zawsze powtarza że nauka kosztuje,a uczelnia niczego nie zwraca. Szanuję ją bardzo za to co robi, bo ja nie dałbym rady nawet 10 procentom tego co Ona musi udźwignąć. Dlatego chociaż nie jestem ani nauczycielem ani studentem , wkurza mnie pisanie debilnych tekstów pod adresem nauczycieli. |
| |
~niezadowolony 2011-10-27 22:42:12 Myślę że tak na podsumowanie tego forum zapodam maksymę dla tych, którzy wyznają moje poglądy:"Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem... |
| |
~niezadowolony 2011-10-27 22:42:12 Myślę że tak na podsumowanie tego forum zapodam maksymę dla tych, którzy wyznają moje poglądy:"Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem". Pozdrawiam serdecznie zdrowo i normalnie myślących. |
| |
~@niezadowolony 2011-10-27 23:27:48 Nawrzucałeś ostro studentom, którzy brzydko pisali o wykładowcach na tym forum, a teraz bierzesz się za "podsumowanie" i zamykanie dyskusji? Nie zauważyłeś, że to nie jest Twoje seminarium, ... |
| |
~@niezadowolony 2011-10-27 23:27:48 Nawrzucałeś ostro studentom, którzy brzydko pisali o wykładowcach na tym forum, a teraz bierzesz się za "podsumowanie" i zamykanie dyskusji? Nie zauważyłeś, że to nie jest Twoje seminarium, tylko forum internetowe, które rządzi się zupełnie innymi zasadami niż te, w których się wychowywałeś? |
| |
~Katarzyna 2011-10-27 23:31:20 Użytkowniku "niezadowolony", dziękuję za docenienie mojego komentarza. Myślę, że wylewanie własnych frustracji przez niektórych studentów nie jest właściwe - dlatego zareagowałam. Nie podoba... |
| |
~Katarzyna 2011-10-27 23:31:20 Użytkowniku "niezadowolony", dziękuję za docenienie mojego komentarza. Myślę, że wylewanie własnych frustracji przez niektórych studentów nie jest właściwe - dlatego zareagowałam. Nie podoba mi się, że fakt, iż dr Kessler zagrał dość brutalną kartą - pójście do mediów, a nie na przykład do Sądu Pracy (jeśli uważa się za osobę pokrzywdzoną) przyczynia się do szkalowania wielu osób. Nie powinno tak być. Jeśli studentom nie podobają się działania dyrekcji, czy innych pracowników powinni umieć z tym walczyć otwarcie, a nie na forum. Dziwi mnie też, że wydaje się tym osobom, że tym sposobem uda im się dokonać jakiejkolwiek zmiany - to tak jakby zwolennicy jednej z partii, która wyborów nie wygrała pisaliby na forum, że trzeba pozbyć się premiera (partii wygranej), bo źle rządzi i liczyli na to, że te wpisy do tego się przyczynią. Poziom absurdu powala nawet czytelników Kafki. Tym akcentem życzę wszystkim frustratom i nie-frustratom spokojnej nocy. |
| |
~ala 2011-10-28 00:11:18 Kasiu!!!, zgadzam sie z Toba zupelnie, akurat bylam na roku, ktory mial duzo egzaminow z prof. zaradnym (jak kazdy rok zreszta) i pamietam osoby z roku, ktore nie mialy pojecia jakie koalicje sa itd i... |
| |
~ala 2011-10-28 00:11:18 Kasiu!!!, zgadzam sie z Toba zupelnie, akurat bylam na roku, ktory mial duzo egzaminow z prof. zaradnym (jak kazdy rok zreszta) i pamietam osoby z roku, ktore nie mialy pojecia jakie koalicje sa itd itd a wychodzily z oblanego egzaminu i mowily ze zaradny to ch.... i k.....i ze sie uwzial. Za to u dr kesslera byl pelen luzik, nic kompletnie nic nie trzeba bylo robic, tylko referacik, niektorzy to nawet nie wiedzieli jak kessler wyglada i na koniec dawali index po wpisik. Jak widac takie jak kessler mial wymagania od studentow mial i od siebie i skonczylo sie jak skonczylo. Mysle, ze kazda krytyke nalezy zaczac od siebie i po niej krytykowac innych. Pozdrawiam |
| |
~niezadowolony 2011-10-28 06:20:20 Do @niezadowolony: mój ostatni post został źle sformułowany,chodziło mi raczej o podsumowanie wieczoru, a nie zamknięcie dyskusji, bo do tego rzeczywiście nie mam prawa, ani takowego zamiaru. Dalsza d... |
| |
~niezadowolony 2011-10-28 06:20:20 Do @niezadowolony: mój ostatni post został źle sformułowany,chodziło mi raczej o podsumowanie wieczoru, a nie zamknięcie dyskusji, bo do tego rzeczywiście nie mam prawa, ani takowego zamiaru. Dalsza dyskusja jest jak najbardziej na miejscu, dobrze jednak aby przyłączały się do niej osoby które mają coś do powiedzenia,nawet bardzo krytycznego bo nikt nie jest idealny, a nie takie które piszą rzeczy bez merytorycznej wartości, lub co gorsza uwłaczające ,będące sumą frustracji i gniewu, lub co najgorsze zwykłej głupoty. Pozdrawiam wszystkich! |
| |
~lalalala 2011-10-28 17:44:40 Cytat z wypowiedzi Pana Koracha: "jedyny specjalista od marketingu politycznego", a doktorat Pana Dra ma tytul: Gustav W. Heinemann. Myśl i działalność polityczna po roku 1945,
"... |
| |
~lalalala 2011-10-28 17:44:40 Cytat z wypowiedzi Pana Koracha: "jedyny specjalista od marketingu politycznego", a doktorat Pana Dra ma tytul: Gustav W. Heinemann. Myśl i działalność polityczna po roku 1945,
"Dr Kessler miał możliwość zrobienia habilitacji - dostał prykas...." Opublikował 10 artykułów, gdzie, skoro za całe życie ma 16. MAKABRA!!! Kogo sprowadził Kessler? Przecież cała wypowiedż Pana Koracha jest nieprawda, moze nalezy najpierw to zweryfikowac. Mam wrazenie, ze Dr Kessler ma zostac bo Panu Korachowi sie podoba i jest lubiany - to nie sa Telekamery, naprawde bez przesady.... |
| |
~nie obrażam!!! 2011-10-28 19:01:57 nie obrażam nikogo, nie będę też krytykował ani instytutu, pani nitsche, pana dudry, pana kesslera pana koracha ani innych tutaj wymienionych z nazwiska i w tekstach forumowiczów.ten cały wywiad i tek... |
| |
~nie obrażam!!! 2011-10-28 19:01:57 nie obrażam nikogo, nie będę też krytykował ani instytutu, pani nitsche, pana dudry, pana kesslera pana koracha ani innych tutaj wymienionych z nazwiska i w tekstach forumowiczów.ten cały wywiad i teksty w gazetach naszego regionu i cały ten szum nie zaszkodzi politologii. wręcz przeciwnie o niej się będzie pamiętać i studenci tutaj będą przychodzić. studenta interesują kontrowersje, angażowanie polityczne, czy społeczne. skutek tej całej afery czy bomby na Uz nie da zwolnień np. dyrekcji instytutu. ona się będzie rozwijać poprzez tą akcję. każdy z tych co się wypowiedzieli i to z imienia i nazwiska, przeciwnie do nas forumowiczów wniósł coś w zainteresowanie się tym kierunkiem. dlatego widzę, już ruchy na instytucie, organizowanie konferencji z panem Kuźniarem i nowe pomysły. ta cała zadyma da na pewno władzom coś do przemyślenia. |
| |
~rudyy 2011-10-28 20:55:17 Kochani! Ktoś już to napisał aby nazwiska pisać bez błędów i z dużej litery! Nie można naiwaniać takich byków, zwłaszcza pisać niektóre nazwiska z dużej a niektóre z małej litery,tak jak mój poprzedni... |
| |
~rudyy 2011-10-28 20:55:17 Kochani! Ktoś już to napisał aby nazwiska pisać bez błędów i z dużej litery! Nie można naiwaniać takich byków, zwłaszcza pisać niektóre nazwiska z dużej a niektóre z małej litery,tak jak mój poprzednik. Jak to wygląda na studenckim forum...? |
| |
~Kropka 2011-10-28 21:02:49 Żadnej polularności nie będzie. Kierunki humanistyczne schodzą po równi pochyłej w dół jeśli chodzi o nabór. Taka jest tendencja i takie marginalne akcje nie wpłyną na decyzje maturzystów. |
| |
~Absolwentka 2011-10-28 23:34:23 Podzielę się swoją refleksją. Zastanawia się jak bardzo dr Kessler musiał nie lubić swoich współpracowników, żeby narazić ich i swoje byłe miejsce pracy na takie oszczerstwa. Ukończylam politologię na... |
| |
~Absolwentka 2011-10-28 23:34:23 Podzielę się swoją refleksją. Zastanawia się jak bardzo dr Kessler musiał nie lubić swoich współpracowników, żeby narazić ich i swoje byłe miejsce pracy na takie oszczerstwa. Ukończylam politologię na UZ kilka lat temu, obecnie pracuję w firmie i nie jestem w stanie wyobrazić sobie, że kiedy nadszedłby dzień końca mojej umowy byłabym zdziwiona, że ta umowa nie została przedłużona - to jakieś nieporozumienie i to raczej nie drobne. Dla mnie sprawa wygląda tak, dr Kessler wiedział, że nie przedłużą mu umowy bo nie ma żadnych postępów naukowych i postanowił na koniec zrobić taki szum, że instytutowi poszło w pięty - czy to zachowanie poważnego człowieka, byłego pracownika publicznej instytucji? Wybaczcie, ale nie sądzę. Dziękuję za uwagę. |
| |
~takemeto 2011-10-29 10:33:43 Katarzynko, od Twoich postów na kilometr czuć lizusostwem i cukrem, więc zostawię komentarze... bez komentarza. Niezadowolony - robimy we własne gniazdo? A jakie to gniazdo dla nas? Nic mi ono nie dał... |
| |
~takemeto 2011-10-29 10:33:43 Katarzynko, od Twoich postów na kilometr czuć lizusostwem i cukrem, więc zostawię komentarze... bez komentarza. Niezadowolony - robimy we własne gniazdo? A jakie to gniazdo dla nas? Nic mi ono nie dało, a przysporzyło jedynie nudy, bezsensu i absurdu. W szczególności zajęcia z wielką piątką (bez nazwisk - alkoholik, nudziarz, nudziarz, wojewoda i nudziarz). Te studia nawet przy większej dozie uporu nie wnosiły nic do życia, a do wiedzy - minimalnie.
Od roku jestem na innej uczelni i dopiero z tej perspektywy widzę, jak powinna wyglądać dydaktyka na IP UZ. Bez fochów wykładowców, bez alkoholowych monologów o dupie maryny, bez czekania 5 godzin na egzamin (bo egzaminator poszedł "na dłuższą kawę", a studenta ma za frajera i ciote, bo jak inaczej nazwać jego stosunek w takim wypadku?).
Nie oceniam politologi z zawiści i gniewu. Oceniam ten kierunek, ponieważ na nim studiowałem i było mi dane doświadczyć jego absurdalności w UZ-owym wydaniu. Niestety jedyne zajęcia, na jakich panował obustronny szacunek i atmosfera pracy, to zajęcia z Halczakiem, Korcz, Kiecem, Dudrą oraz w pewnym stopniu - Młyńczykiem i Flakowskim. Zajęcia u Kesslera pozwalały rozmawiać o tym co w politologii najważniejsze - o bieżących wydarzeniach na scenie politycznej, o perspektywach i prognozach na przyszłość. Pozostałe zajęcia to była totalna dewastacja cennego czasu. A tego dziś jak na lekarstwo.
Pozdrawiam i życzę nieco bardziej krytycznego spojrzenia na kierunek politologia. Nie tak powinien wyglądać, i nie tak powinien być prowadzony. W obecnej formie nie wnosi do naszego życia i edukacji nic nowego. |
| |
~miss_j 2011-10-29 11:53:38 Zwolniono jednego z najlepszych wykładowców UZ!!Uczył nas myślec i jako jedyny przygotowywał nas do pisania pracy lic. Studenci doskonale wiedza jak wygladaja zajecia z dr P. aż strach pomyślec że dok... |
| |
~miss_j 2011-10-29 11:53:38 Zwolniono jednego z najlepszych wykładowców UZ!!Uczył nas myślec i jako jedyny przygotowywał nas do pisania pracy lic. Studenci doskonale wiedza jak wygladaja zajecia z dr P. aż strach pomyślec że dokonano takiego wyboru , ta sprawa musi miec tzw drugie dno :( cała ta sprawa to dno |
| |
~lokis 2011-10-29 19:10:49 Pomijając wszystko, z Perczakiem to jakieś totalne nieporozumienie: tytuł jego dr: 'Metodyka kompleksowej oceny organizacji stanowisk roboczych wyposażonych w OSN", ukończone studia: 1977, organi... |
| |
~lokis 2011-10-29 19:10:49 Pomijając wszystko, z Perczakiem to jakieś totalne nieporozumienie: tytuł jego dr: 'Metodyka kompleksowej oceny organizacji stanowisk roboczych wyposażonych w OSN", ukończone studia: 1977, organizacja i zarządzanie przemysłem, Politechnika Poznańska, Uzyskany stopień doktor nauk technicznych, NIECH KTOŚ PROSZĘ MI ODPOWIE JAKI ON MA ZWIĄZEK Z POLITOLOGIĄ!!!!!?????? W DODATKU JEST NA STANOWISKU STARSZEGO WYKŁADOWCY, CZYLI JEST ZWOLNIONY Z ROBIENIA HABILITACJI!!!! CZY KTOS NAPRAWDE TEGO NIE WIDZI???? |
| |
~Katarzyna 2011-10-29 21:51:38 takemento - każdy ma prawo do własnego zdania - moje jest takie. I uważam, że jeśli nawet jesteś teraz na innej uczelni i masz taki super poziom to najlepiej świadczy o tym fakt, że piszesz politologi... |
| |
~Katarzyna 2011-10-29 21:51:38 takemento - każdy ma prawo do własnego zdania - moje jest takie. I uważam, że jeśli nawet jesteś teraz na innej uczelni i masz taki super poziom to najlepiej świadczy o tym fakt, że piszesz politologii przez jedno i..... Bez urazy. |
| |
~niezadowolony 2011-10-29 23:40:00 Do takemeto: nie znam układów panujących na UZ,bo jak napisałem nie jestem stąd, chociaż znam ludzi.Tekst o sraniu we własne gniazdo skierowany był do studentów którzy studiują teraz w tej chwili na U... |
| |
~niezadowolony 2011-10-29 23:40:00 Do takemeto: nie znam układów panujących na UZ,bo jak napisałem nie jestem stąd, chociaż znam ludzi.Tekst o sraniu we własne gniazdo skierowany był do studentów którzy studiują teraz w tej chwili na UZ. Z Twojego postu przebija gorycz,ale oczywiście masz prawo do własnego zdania.Ostrożnie z użyciem sformułowania "alkoholik"-to tylko Twoje przypuszczenia. Pozdrawiam! |
| |
~absolwent 2 2011-10-30 00:32:26 Myślę,że obronców dra Kesslera dokładnie podsumować może komentarz, który umieścił "absolwent politologii" na forum radia zachód: "Radosław Korach: “Dr Kessler nie bEdzie miał... |
| |
~absolwent 2 2011-10-30 00:32:26 Myślę,że obronców dra Kesslera dokładnie podsumować może komentarz, który umieścił "absolwent politologii" na forum radia zachód: "Radosław Korach: “Dr Kessler nie bEdzie miał przedłużoną umowę (chyba umowy)” etc etc, Myślę, ze skoro absolwent, który pisał pracę u dra Kesslera nie potrafi zgodnie z zasadami języka polskiego wypowiedzieć kilku zdań to świadczy to także o jego możliwościach oceny wykładowców. Styl wypowiedzi jest fatalny, ma się wrażenie jakby słuchało się (bez urazy) osoby z wykształceniem zaledwie podstawowym – smutne, że po takiej wypowiedzi ktoś uważa, że ma prawo oceniania tego kto jest specjalistą a kto nie jest. Jedno jest pewne, Pan Korach na pewno nie jest specjalistą od poprawnej polszczyzny. Niestety….."
Mój komentarz jest zbyteczny |
| |
~Aśka 2011-10-30 09:02:34 Prof. Balcerowicz w jednym z wywiadów wspomniał, że nie umie zapłacić rachunku za prąd i robi to za niego żona. Czy to świadczy, że jest złym ekonomistą? Co do ortografii to KAŻDY student (nie ma tu u... |
| |
~Aśka 2011-10-30 09:02:34 Prof. Balcerowicz w jednym z wywiadów wspomniał, że nie umie zapłacić rachunku za prąd i robi to za niego żona. Czy to świadczy, że jest złym ekonomistą? Co do ortografii to KAŻDY student (nie ma tu usprawiedliwienia dla inżynierów itp.) powinien umieć pisać takie proste wyrazy bez błędów. Niestety nikt sobie z tego nic nie robi, jednak nie świadczy to jeszcze o jego wiedzy merytorycznej, jedynie o lenistwie i braku szacunku dla swojego języka, więc absolwencie 2 nie przesadzajmy z tymi osądami;) |
| |
~Ewa 2011-10-30 13:14:08 Aśko, myślę, że Twoje rozumowanie jest błędne. Każdy człowiek wykształcony powinien osiagnąć minimalny poziom wiedzy ogólnej, także tej pozwalającej mu na przedstawianie własnych poglądów. Jeśli ktoś ... |
| |
~Ewa 2011-10-30 13:14:08 Aśko, myślę, że Twoje rozumowanie jest błędne. Każdy człowiek wykształcony powinien osiagnąć minimalny poziom wiedzy ogólnej, także tej pozwalającej mu na przedstawianie własnych poglądów. Jeśli ktoś nie potrafi "sklecić" kilki zdań poprawnie w języku ojczystym to nie powinien udzielać się na tematy, których nie do końca rozumie - np sytuacja z zatrudnianiem na uczelni. Tyle z mojej strony. |
| |
~szopen 2011-10-30 16:35:33 mickiewicz często kaleczył ortografię. Według ciebie powinien odpuścić sobie pisanie i zająć się kuchnią. BRAWO |
| |
~Aj Waj 2011-11-03 16:27:01 Dobra wiksa się tu dzieje od kilku dni widzę. Po poziomie niektórych wypowiedzi widać jakich debili UZ poprzyjmował przez ostatnie lata. Ot cały komentarz.
Dziękuję, dobranoc. |
| |
~ciekawy 2011-11-07 00:54:21 Czy uzetka poda jak się zakończyła sprawa dr Kesslera? |
| |
~mikal 2011-11-08 01:02:35 A jak się miała skończyć? Nie przedłużono mu umowy zgodnie z prawem więc po temacie. |
| |
~Emd 2012-01-21 18:24:01 Witam wszystkoch internautów.,chciałbym sie podzielić moimi uwagami nt. Tego co się dzieje na politologii na uz. Jednym słowem g..... Zdecydowana większość to zupełne zero, udawanie ze coś się robi, i... |
| |
~Emd 2012-01-21 18:24:01 Witam wszystkoch internautów.,chciałbym sie podzielić moimi uwagami nt. Tego co się dzieje na politologii na uz. Jednym słowem g..... Zdecydowana większość to zupełne zero, udawanie ze coś się robi, i to tylko w sferze prac badawczych, ale także dydaktyki. Zbudowany został pewnego rodzaju układ, którym kieruje osoba, znana z tego, ze zajmuje się tylko tzw. Dyrektorowaniem. Pozostali wykładowcy albo się zdecydują współpracować, tj siedzieć i cicho, albo muszą pożegnać się z uz. Najbardziej wartościowe pracownicy albo dawno odeszli,malbo zostali do tego zmuszeni, zakulisowymi działaniami. Pozostali siedzą siedzą cicho, choć właściwie to u nich można się czegoś nauczyć, jeśli student oświacie chce. Co innego osoby z tytułem dr hab. Ci są względnie bezpiecZni, ale tylko dlatego ze maja tytuł i trudno byłoby ich w krótkim odstępie czasu zastąpić, nie narażając się przy tym na kontrole PKa. Co do prac naukowych....pamietam jak jeden z wykładowców pokazał tj pochwalilmsie na wykładzie ze jakieś wydawnictwo umieścili jego artykuł. Oczywiście nie odmówił zagadnienia, ani dał czu aby samodzielnie przeczytać tekst - ok 6 stron wymiar tak jak do modlitewnika. Zatem bardzomkrotki. Sam debil jeden pochwalił się, ze o mały włos nie został zwerbowany na agenta KGB. Hehehe...powiedzmy szczerze życie naukowe na politologii nie istnieje. Brak konferencji z prawdziwego zdarzenia, nie mówiąc o konferencjach międzynarodowych, z tlumaczami itd. Brak wymiany naukowej. Cosmo samegomkesslera. Wydammu przeciętna ocenę. Niezbyt zły, choć miałem z nim tylkomjedne zajęcia i to jeszcze fakultet, więc nie będę go w stanie obiektywnie ocenić. Ale starał się, prowadził z zainteresowaniem. Mly, można było pozartowac, nawet z samego instytutu. Ale na dłuższa metą, to tez nie było wielkiego ciało,,aby moc się zachwycać poziomem zajęć. |
| |
~do emd 2012-02-05 22:39:44 musze sie zgodzic ze wszystkim co pisze poprzednik lub poprzedniczka, to co dzieje sie w tym czyms nazwanym instytutem to jest jedna wielka porazka!!! na Pania Dyrektor kiedys czekalem 7 godzin - ale ... |
| |
~do emd 2012-02-05 22:39:44 musze sie zgodzic ze wszystkim co pisze poprzednik lub poprzedniczka, to co dzieje sie w tym czyms nazwanym instytutem to jest jedna wielka porazka!!! na Pania Dyrektor kiedys czekalem 7 godzin - ale to nie byl rekord byli tacy co czekali i po 7 dni. mysle, ze duza tam konkurencja jest w dziedzinie ogolnie rozumianej jako niekompetencja, ale goruje niejaka pani Doktor (? Fatima - nazwiska przytaczac nie musze - jest kazdemu znana. nie wiem czy kiedykolwiek przeczytala cos poza gazeta lubuska - dramat, przecietny uczen gimnazjum wie o polityce wiecej niz ona - nic dziwnego skoro najpierw chwalila sie obrona doktoratu we wroclawiu a pozniej okazalo sie ze na uzecie ja przepchneli. Kolejne miejsce zajmuje profesor W.H., mozna udusic sie w jego gabinecie od dymu - czasami na uczelniach (i innych miejscach publicznych) nie obowiazuje zakaz palenia? chyba nie dla wszystkich. Trzecie miejsce dam dla Doktora P.P., ktory moze i cos tam czyta wiecej niz gazete lubuska ale jego ciagle krytykowanie innych podczas zajec i poczucie wyzszosci jest nie do wytrzymania, na tematy zajec jest zazwyczaj niewiele, wykaldowcy z IP powinni sie bardziej skupic na pracy to moze i jakis efekt by byl. dziekuje za uwage!!! |
| |
~e.e.w. 2012-02-06 16:13:59 Dokładnie. Studia na politologi w zg to udawanie studiowania. Sam się o tym przekonałem. Nie potrafię powiedzieć na temat instytutu niczego dobrego. Po odpałach autorstwa wielu wykładowców stwierdziłe... |
| |
~e.e.w. 2012-02-06 16:13:59 Dokładnie. Studia na politologi w zg to udawanie studiowania. Sam się o tym przekonałem. Nie potrafię powiedzieć na temat instytutu niczego dobrego. Po odpałach autorstwa wielu wykładowców stwierdziłem, że nie ma po co uczęszczać na zajęcia i chodziłem tylko na zaliczenia. Nic nie straciłem, a zyskłem sporo. CZASU przede wszystkim |
| |
~Absolwent 2012-02-12 14:34:50 Byłem seminarzystą u dr Kesslera na studiach dziennych i nie pamiętam jakichkolwiek problemów z kontaktem z Kesslerem, dając rozdział do sprawdzenia widziałem, że faktycznie to zrobił. Na zajęciach fa... |
| |
~Absolwent 2012-02-12 14:34:50 Byłem seminarzystą u dr Kesslera na studiach dziennych i nie pamiętam jakichkolwiek problemów z kontaktem z Kesslerem, dając rozdział do sprawdzenia widziałem, że faktycznie to zrobił. Na zajęciach faktycznie nie kazał wkuwać 300-stronnicowego bełkotu, tylko podawał przykłady z życia, był praktykiem. Jeżeli ktoś twierdzi, że dobrze się stało, że sr Kessler odszedł to tylko mu pogratulować i życzyć miłych zajęć na politologii z kadrą historyków lub etnologów... |
| |
~Ewka 2012-02-15 20:07:53 Absolwent - a kto jest etnologiem w politologii, bo mnie zaciekawił Twój post. Muszę przyznac, ze mam inne odczucie, bo jesli praktyka polega na tym, ze nic sie nie robi poza komentowaniem wydarzen to... |
| |
~Ewka 2012-02-15 20:07:53 Absolwent - a kto jest etnologiem w politologii, bo mnie zaciekawił Twój post. Muszę przyznac, ze mam inne odczucie, bo jesli praktyka polega na tym, ze nic sie nie robi poza komentowaniem wydarzen to troche to za malo jak na zajecia na uczelni. |
| |
~Józio 2012-02-15 20:58:40 Ja się zgadzam z absolwentem. A odpowiedając Ewce to lepiej odpowiedz kto w IP jest politologiem? Hahaha Jeśli chcesz poznać etnologów to zapraszam na stronkę IP. |
| |
~Adam Przybyłek 2012-03-03 11:43:16 Byłem seminarzystą u dr Kesslera. Jeden z lepszych wykładowców jakich w życiu poznałem. Daje szansę KREATYWNEGO rozwoju.
Obecnie robię magisterkę w Szczecinie ale dzięki
dr Ryszardowi M... |
| |
~Adam Przybyłek 2012-03-03 11:43:16 Byłem seminarzystą u dr Kesslera. Jeden z lepszych wykładowców jakich w życiu poznałem. Daje szansę KREATYWNEGO rozwoju.
Obecnie robię magisterkę w Szczecinie ale dzięki
dr Ryszardowi Michalakowi, dr Łukaszowi Młyńczykowi i niesłusznie wyrzuconemu dr Kesslerowi, będę wspominać politologię na UZ dobrze.
Błędem było wyrzucanie człowieka od marketingu politycznego. Jest to przyszłościowy zawód i ludzie, którzy faktycznie wiedzieli co i po co studiują, mogli się czegoś nauczyć.
|
| |
~do Adam Przybylek: ula 2012-03-10 19:28:00 i jak w szczecinie? - rozumiem ze dr R.M odradzil ci studiowania tutaj
Jestem na II roku ale juz wiem ze nie zostane tutaj na studiach bo czuje ze wiem wiecej niz wiekszosc wykladowcow kazdy z... |
| |
~do Adam Przybylek: ula 2012-03-10 19:28:00 i jak w szczecinie? - rozumiem ze dr R.M odradzil ci studiowania tutaj
Jestem na II roku ale juz wiem ze nie zostane tutaj na studiach bo czuje ze wiem wiecej niz wiekszosc wykladowcow kazdy z nich patrzy jak sie poobijac, taki przyklad z pierwszego tygodnia - zadne zajecia nie odbyly sie planowo kazdy z tych co mam z nimi zajecia (plan II roku politologii) zrobil sobie organizacyjne zajecia 10 minut i do domu po co pracowac. |
| |
~student pol 2012-03-12 15:28:56 Ula - idz gdziekolwiek aby nie tutaj jestem na I roku jest 30 osob i wiekszosc planuje sie przeniesc zaraz po zakonczeniu semestru. Zajecia sie nie odbywaja przygotowanie do zajec przez wiekszosc prow... |
| |
~student pol 2012-03-12 15:28:56 Ula - idz gdziekolwiek aby nie tutaj jestem na I roku jest 30 osob i wiekszosc planuje sie przeniesc zaraz po zakonczeniu semestru. Zajecia sie nie odbywaja przygotowanie do zajec przez wiekszosc prowadzacych lepiej zostawic bez komentarza!!!! |
Aby zobaczyć więcej komentarzy, przejdz do forum »
UZetka.pl nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy. UZetka.pl zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy niezgodnych z netykietą.
|
| |
|
|